Blog

Μια εξήγηση για τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων - Άρθρο στην ATHENS VOICE", 24/10/2018

2018-10-24 11:33

ATHENS VOICE, 24/10/2018

www.athensvoice.gr/politics/487246_mia-exigisi-gia-ta-12-milia-ton-horikon-ydaton 

 

Μια εξήγηση για τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων

 

 

                                                                       Του Θόδωρου Τσίκα*

 

Η προχειρότητα με την οποία ανακοινώθηκε η πρόθεση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης (ή αλλιώς των χωρικών υδάτων) της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος και το επικοινωνιακό ανακάτεμα με την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, αφαίρεσε σίγουρα βαθμούς από την απαραίτητη σοβαρότητα όσον αφορά την ανάλυση του θέματος στον δημόσιο διάλογο. Παρόλα αυτά, η φαινομενική βιασύνη έχει την εξήγηση της.

 

Όταν δύο ή περισσότερα κράτη επιχειρούν να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται ανάμεσα τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν από πριν δηλώσει και αποσαφηνίσει την έκταση των χωρικών υδάτων του καθενός. Αυτό συμβαίνει είτε η οριοθέτηση γίνεται με απευθείας συμφωνία, είτε με προσφυγή σε διεθνή διαιτησία ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Από την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τη ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο και στην Αδριατική Θάλασσα, μια σχετική εξαγγελία θα έπρεπε να αναμένεται σε κάποια χρονική στιγμή.  

 

Στο Αιγαίο βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί να μην ισχύουν «ειδικές συνθήκες», όπως είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι, έτσι όπως είναι οι κατάσπαρτοι νησιωτικοί σχηματισμοί και η μεγάλη εγγύτητα με τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, απαιτούνται μεγάλη προσοχή και λεπτοί χειρισμοί. Είναι σίγουρο ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δίνει στην Ελλάδα πολλά δικαιώματα και δυνατότητες. Τα δικαιώματα όμως πρέπει να ασκούνται με προσοχή, με συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, με εκτίμηση οφέλους και κόστους, με το να λαμβάνονται υπόψη και τα δικαιώματα των άλλων, χωρίς μονομερείς και καταχρηστικές κινήσεις. Το εάν ασκηθεί ένα δικαίωμα, το πώς και το πότε, είναι εν τέλει πολιτικές επιλογές.

 

Πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο σημαντικά στοιχεία:

 

α) Το δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στο Αιγαίο, λόγω αντίθεσης πολλών κρατών με ναυτιλιακά συμφέροντα στην περιοχή και ισχυρό διεθνή ρόλο (μεταξύ αυτών, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ). Διότι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε δικές τους δυνατότητες και δικαιώματα,  σε μια θάλασσα που αποτελεί διεθνές πέρασμα, Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειος.  Δεν είναι τυχαίο ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε μέχρι τώρα. Κινδυνεύουμε, λοιπόν, καθώς προχωρά ο χρόνος, να χάσουμε την διαπραγματευτική αξία του δικαιώματος αυτού.

 

β) Η παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει η Ελλάδα διαφορετικό εύρος στον εναέριο χώρο της, 10 ν.μίλια δηλαδή (που καθιερώθηκε μονομερώς με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα το 1931), έναντι του σημερινού εύρους των χωρικών υδάτων στα 6 μίλια, δεν έχει αναγνωριστεί από ορισμένα ισχυρά κράτη, που επιμένουν στην εναρμόνιση με τα χωρικά ύδατα μας. Δεν συγκεντρώνει άρα διεθνή υποστήριξη. Δημιουργεί μάλιστα επιπλέον ένταση στο Αιγαίο με την Τουρκία, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των αερομαχιών (όχι όλες φυσικά) οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την διαφορά. Οι συνέπειες είναι πολυδάπανες και επικίνδυνες για την ασφάλεια και των δύο χωρών.

 

Λύση θα μπορούσε να είναι η εναρμόνιση του εναέριου και του υποκείμενου θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο. Αυτή θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί σε διαφορετικό εύρος κατά τόπους, από τα 6 σημερινά μίλια έως τα 12. Π.χ. αλλού 6, αλλού 8, αλλού 10, αλλού 12 μίλια, ανάλογα με την γεωφυσική διαμόρφωση των ακτών και των νησιωτικών συμπλεγμάτων. Εξάλλου το Δίκαιο της Θάλασσας λέει «έως», δηλαδή μέχρι τα 12 μίλια.

 

Μετά από αυτές τις ρυθμίσεις θα μπορούσε - σε συμφωνία με την Τουρκία- να υπογραφεί συνυποσχετικό για προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που αποτελεί από παλιά επίσημη ελληνική θέση. Έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου, που σήμερα δεν γίνεται λόγω του ανταγωνισμού των δύο χωρών. Αφού επιτευχθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και αναγνωριστεί αμοιβαία και τελεσίδικα το status του Αιγαίου, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και κοινή εξερεύνηση και κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

 

 

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος

  •  

 

>>

"Μακεδονικό: επισπεύδοντες, όχι καθυστέρηση" - ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ / ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ", 1/10/2018

2018-10-01 20:38

"Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ", 1/10/2018

"Μακεδονικό: επισπεύδοντες, όχι καθυστέρηση"

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ, Πολιτικού Επιστήμονα-Διεθνολόγου

Όταν τα πολιτικά ζητήματα, ειδικά αυτά της εξωτερικής πολιτικής, γίνονται "ταυτοτικά" προβλήματα, δεν μπορούν να επιλυθούν εύκολα. Διότι, όταν δημιουργείς στην κοινωνία θέμα "εθνικής ταυτότητας", "εθνικής συνείδησης" κ.α, το ζήτημα τίθεται υπεράνω πολιτικής. Παραπέμπει στο φαντασιακό και σε υπαρξιακά ιδεολογήματα, "ποιος είμαι", "από πού προέρχομαι", "πού πάω". Εκεί ο ορθολογισμός δεν μπορεί να εισχωρήσει.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις, μετέτρεψε το Μακεδονικό ζήτημα -μετά το 1991- σε ένα τέτοιο πρόβλημα. Σχεδόν σε θέμα "εθνικής ύπαρξης" και "εθνικής επιβίωσης". Άφησε να αιωρείται ακόμα και η αίσθηση κάποιας σοβαρής απειλής για την χώρα μας. Kαλλιέργησε μύθους και αυταπάτες. Διόγκωσε υπέρμετρα ένα απλό ζήτημα διαπραγμάτευσης και συνεννόησης, χωρίς μείζονες διαστάσεις. Παρεμφερείς ευθύνες έχει και μέρος των πολιτικών δυνάμεων στην π.γ. Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο γειτονικός λαός επιβεβαιώνει την επιλογή του για εξεύρεση λύσης στις διμερείς σχέσεις, ειρηνική συνύπαρξη με την Ελλάδα, και σταθερή προσήλωση στον στόχο της ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Όχι μόνο όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα. Πολλοί από όσους απείχαν, έχουν δηλώσει το ίδιο. Εξάλλου το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, και όχι αποφασιστικό. Το ήξεραν όλοι, καθώς είχε αποσαφηνιστεί επανειλημμένα από τους εκεί κυβερνητικούς παράγοντες. Η Βουλή θα πάρει την απόφαση σε κάθε περίπτωση. Σε αυτήν, οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πλειοψηφία.

Το κατά πόσο θα βρεθούν οι λίγες επιπλέον έδρες που απαιτούνται για την Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι δικό τους θέμα και όχι δικό μας. Όπως επίσης και η επιλογή για το αν (ή όχι ) προχωρήσουν σε έκτακτες βουλευτικές εκλογές, που θα έχουν το ίδιο δίλημμα με το δημοψήφισμα. Ας μην αρχίσουν να επιχαίρουν στην Ελλάδα οι εχθροί της συνεννόησης και της εξεύρεσης λύσης, βοηθώντας τα πιο ακραία εθνικιστικά στοιχεία της άλλης πλευράς.

Ας πάρουμε την απόφαση ότι ο συμβιβασμός αυτός είναι αναγκαίος. Το όφελος από την σταθεροποίηση της περιοχής μας, μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων και της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, θα είναι πολλαπλό για όλους μας. Αντιθέτως, το κόστος από τις συνέπειες να πορεύεται η χώρα μας με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, θα είναι πολύ σοβαρό. Γιατί αυτό είναι το πραγματικά κρίσιμο θέμα. Και πρέπει να είμαστε οι επισπεύδοντες, όχι αυτοί που “κρατάνε καθυστέρηση”...

 

>>

ΔΗΛΩΣΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ : "ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ" , 27/9/2018

2018-09-27 17:48

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και Το Ποτάμι (To Potami) ανέλαβαν πρωτοβουλία να προσκαλέσουν προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να συμμετάσχουν σε ένα ανοιχτό δημιουργικό Συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου, και συγκρότησαν «Επιτροπή Kοινής Πορείας» για επαφές με εκπροσώπους Κινήσεων και Ομάδων του χώρου. Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απέστειλε σήμερα επιστολή με αντίστοιχο περιεχόμενο σε πολίτες του χώρου, τους οποίους καλεί να συμμετέχουν στο Συνέδριο ως συνδιοργανωτές, και όχι μόνο ως σύνεδροι ή παρατηρητές.

Δυστυχώς το εγχείρημα για κοινή έκφραση όλων των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, για το οποίο αρκετοί είχαμε αγωνιστεί επί πολλά χρόνια, δεν ευοδώθηκε. Επομένως τώρα ο καθένας και η καθεμιά από εμάς πρέπει να κάνει μια επιλογή, με βάση όμως τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του παρόντος και όχι με τα κριτήρια του παρελθόντος. Το πώς θα προωθηθούν νεωτεριστικές και καινοτόμες προτάσεις, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε Οικονομία, Διοίκηση και κοινωνικό κράτος, πρωτοποριακές απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική χωρίς εθνικιστικές αγκυλώσεις, η προοπτική μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Με μέτωπο εναντίον του λαϊκισμού και του συντηρητισμού, κάθε μορφής και προέλευσης.

 

Με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί, η πρωτοβουλία σε αυτό το πλαίσιο είναι θετική για τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο και χρήσιμη για το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Συνεπώς είναι καλοδεχούμενη. Το γεγονός ότι με περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών αξιόλογων προσώπων, την καθιστά τιμητική για μένα. Αναγκαίος στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού και μεταρρυθμιστικού πόλου στον «ενδιάμεσο» χώρο, με σχήματα και πρόσωπα της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, του φιλελεύθερου Κέντρου, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του προωθημένου ευρωπαϊσμού, που είναι σήμερα διάσπαρτα.

>>

"ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ" - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", 14/9/2018

2018-09-14 11:20
 
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 14/9/2018 
 
 
 
Για μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία

 

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ*

 

 

Στην πρόσφατη ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επεσήμανε: «Η γεωπολιτική κατάσταση μας δίδαξε ότι ήρθε η ώρα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας σκηνής. Όταν μοιραζόμαστε την εθνική κυριαρχία, όποτε χρειάζεται, κάθε μέλος γίνεται ισχυρότερο». Δηλαδή: όπως το κάθε κράτος ασκεί την εθνική κυριαρχία του (sovereignty), πρέπει και η Ε.Ε. να έχει αντίστοιχη -ευρωπαϊκή- κυριαρχία.
 Έχει δίκιο. Μόνο με μια ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τα προβλήματα εντός της Ε.Ε. Και αυτό θα γίνει όταν τα ευρωπαϊκά όργανα αποκτήσουν ισχυρές εξουσίες και πολλά πεδία πολιτικής περάσουν σε ευρωπαϊκή -και όχι μόνο εθνική- αρμοδιότητα, θα υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές. Τα προβλήματα σήμερα ξεπερνούν τα όρια των κρατών. Μπορούν να αντιμετωπισθούν σε ευρωπαϊκό, πολλές φορές και σε παγκόσμιο, επίπεδο. 
 Δεν αρκεί η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αρχών και των μέχρι τώρα δεδομένων. Χρειάζεται ένα δυνατό όραμα, ένα αποτελεσματικό σχέδιο που να υπερβαίνει θετικά τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητη μια «φυγή προς τα εμπρός». Ένα μεγάλο άλμα. Γύρω από ένα τέτοιο στόχο μπορούν να κινητοποιηθούν πρωτοπόρες δυνάμεις, που θα ρυμουλκήσουν τις εξελίξεις.  Και αυτός ο στόχος, αν και δύσκολος σήμερα, δεν μπορεί παρά να είναι η διαμόρφωση της ομοσπονδιακής Ευρώπης, μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. 
 Λόγω διαφορετικών συνθηκών και παραδόσεων μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν θα φτάσει, ίσως, τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής Ομοσπονδίας όπως οι ΗΠΑ. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε κρατούν ακόμα επίζηλα πολλές εξουσίες. Τα οξυμένα όμως κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.α θέματα δεν μπορούν να περιμένουν τις διευθετήσεις εντός των κρατών και τις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στην Ε.Ε. Η για πρώτη φορά αποχώρηση ενός μέλους, όπως η Βρετανία, διαμορφώνει νέα κατάσταση αλλά και απελευθερώνει δυνάμεις. Η αλλοπρόσαλλη προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ και η απειλή από την «ανελεύθερη δημοκρατία» Πούτιν στη Ρωσία θέτουν τα ζητήματα με επείγοντα τρόπο. 
 Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα τραβήξουν προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές παρατάξεις. Βλέπουν με ανησυχία την ενίσχυση της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, του απομονωτισμού,  του ευρω-σκεπτικισμού και του ευρω-απορριπτισμού, του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού, της τάσης για αποσχίσεις. Θετικό ρόλο έχουν παίξει οι φιλόδοξες θέσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για την μετεξέλιξη της Ε.Ε. 

 Ενόψει των ευρωεκλογών, ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια του Μακρόν να συγκροτήσει ένα καινούργιο ευρωπαϊκό πολιτικό ρεύμα, με δυνάμεις προερχόμενες και από την σοσιαλδημοκρατία και τους κεντρώους φιλελεύθερους, από κάθε χώρα της Ε.Ε. Η πληροφορία ότι, στη Γαλλία το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον πρώην επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, γνωστό από τον γαλλικό Μάη 1968, αλλά και για τις προωθημένες ευρωπαϊστικές θέσεις του, θα μπορούσε να δώσει δυναμική στο εγχείρημα. 

 Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει στάσιμη. Είναι σαν το ποδήλατο: αν δεν προχωρήσει, θα πέσει. Με ενιαία Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, κοινή οικονομική πολιτική, φορολογική εναρμόνιση, ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο, δημοκρατικά νομιμοποιημένη Κομισιόν, ενισχυμένο κοινοτικό Προϋπολογισμό.

 

 *Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος

>>

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, "ΤΟ ΒΗΜΑ" On Line, 28/8/18: Να βάλουμε την Ελλάδα να δουλέψει

2018-08-28 12:02
 

Να βάλουμε την Ελλάδα να δουλέψει

 
 
 Η τυπική έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο γίνεται με όρους πολύ πιο αυστηρούς από κάθε άλλη   χώρα, που βγήκε από αντίστοιχα Προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι συνθήκες   για την Οικονομία θα είναι ασφυκτικές και οι έλεγχοι των δανειστών θα γίνονται κάθε τρεις   μήνες. 

 Η νέα περίοδος δημιουργεί την ανάγκη ενός σοβαρού, καθολικού, πολιτικού και κοινωνικού   διαλόγου για την αποτίμηση των μέχρι τώρα πρακτικών της χώρας. Κυρίως, όμως, για την   εκπόνηση ενός συνεκτικού Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. 

 Υπάρχουν δυνατότητες να μην παραμείνουμε σε διαρκή στασιμότητα, εφόσον φυσικά η   κοινωνία και το πολιτικό σύστημα αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κρίσης. Την  έξαρση των συντεχνιακών πρακτικών. Τις διαδεδομένες πελατειακές σχέσεις. Την   αδιαφάνεια. Την ικανοποίηση κάθε αιτήματος όσων είχαν τη δύναμη να πιέσουν. Την ανοχή   στην ανομία.

 Οι συνθήκες αυτές έχουν οδηγήσει σε μια χώρα που δεν παράγει, παρά ελάχιστα. Είχαν ως   αποτέλεσμα την εξάρτηση της από τα δανεικά, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά εδώ και   πολλές δεκαετίας. Είναι γνωστό δε ότι πολλά από τα παλιά και «φτηνά» τότε δανεικά, αντί   να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές δραστηριότητες, διοχετεύθηκαν στην άκρατη   κατανάλωση.

 
 Μόνο με ριζική αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, ώστε να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα   παράγουμε, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας και να προσελκύσουμε κεφάλαια   για επενδύσεις, θα απαλλαγούμε από τις εξαρτήσεις των δανεικών. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει  μεγάλες αλλαγές, βαθιές τομές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, την   Οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Χωρίς φοβίες για νεωτερισμούς, καινοτομίες και   εκσυγχρονισμό. Με στόχο την ανακατανομή πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού.   Και την παραμονή μας στον «σκληρό πυρήνα» της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ανοιχτοί στις   σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. 

 Δεν είναι εύκολο. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν δίχως μείζονα επιβάρυνση των αδυνάμων,   ως  ένα βαθμό. Απαιτούν πρωτίστως αλλαγή συνηθειών, συστράτευση και ευρείες   συναινέσεις. Είναι ο μοναδικός δρόμος. Διότι ο κίνδυνος να ξαναβρεθούμε μπροστά στην   δραματική πραγματικότητα, που αποφύγαμε το 2010 με επώδυνες αλλά αναγκαίες   αποφάσεις, είναι παρών. Αυτή τη φορά θα είμαστε μόνοι μας, χωρίς την έξωθεν βοήθεια.   Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε μια κατηφόρα, μπροστά στο τέλος της οποίας η   σημερινή δύσκολη κατάσταση θα μοιάζει παράδεισος.

 Οι λαϊκισμοί, οι δημαγωγίες, οι δήθεν «εύκολες λύσεις» έδειξαν τα όρια τους. Η   διαπαιδαγώγηση στην υπευθυνότητα και στον σεβασμό των κανόνων, είναι συνθήκη sine   qua non. Είναι σημαντικό, οι προσπάθειες για ανάταξη, ανάκαμψη και ανάπτυξη να γίνουν   συνείδηση και κτήμα όλων μας. Να προχωρήσουν με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας   και των πολιτών. 

    Ας βάλουμε, επιτέλους, την Ελλάδα να δουλέψει. 

   *Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
 

 

>>

Χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας: το αυτονόητο/ΑΡΘΡΟ ΘΟΔΩΡΟY ΤΣΙΚΑ - ΑΠΟ LIBERAL.GR

2018-06-27 17:06
 
Χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας: το αυτονόητο

Του Θόδωρου Τσίκα*

 Η ανακίνηση για πολλοστή φορά, του θέματος χωρισμού Κράτους -Εκκλησίας, ευπρόσδεκτη πάντα, δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία για το πόσο βαθιά θα πάει. Αλλά για το ακριβώς αντίθετο: να μην μείνει κι αυτή την φορά στα λόγια, ή (το πιθανότερο) να προταθούν μερικές μόνο, μικρές και ανεπαίσθητες τροποποιήσεις. 

 Η συζήτηση όμως που άνοιξε, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλές φορές στην Ελλάδα, όσον αφορά ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, το αυτονόητο παραβλέπεται.

 Και δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητο στην εποχή μας ότι, το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να θρησκεύεται. Οι άνθρωποι, μέσα από τα ατομικά βιώματα τους και τις ατομικές αναζητήσεις τους, θρησκεύονται ή όχι. Σε αυτές τις αναζητήσεις, τις πνευματικές και τις μεταφυσικές αγωνίες, ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να μην αναμιγνύεται. Οφείλει να διαφυλάττει την θρησκευτική ουδετερότητα του.

 Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει την εφαρμογή ενός πλαισίου κανόνων για την ανεμπόδιστη άσκηση θρησκευτικής λατρείας από όσους το επιθυμούν. Πάντα, βεβαίως, χωρίς να παραβιάζονται, τόσο η ισότητα των πολιτών, όσο και τα ατομικά και τα συλλογικά δικαιώματα – ιδιαιτέρως αυτά των μειονοτήτων.

 Το κεντρικό θέμα λοιπόν είναι ότι, το κράτος δεν μπορεί να έχει «πνευματικό καθοδηγητή», ούτε επίσημο συνεταίρο, καμιά συγκεκριμένη θρησκευτική οργάνωση, όσο μεγάλο αριθμό πιστών κι αν διαθέτει αυτή. Η αρχή αυτή πρυτάνευσε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μετά την εποχή του Διαφωτισμού, αλλά και σε πολλές του εκτός Ευρώπης κόσμου. Και όχι μόνο στις αναπτυγμένες. Εδώ το παράδειγμα της Γαλλίας με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, είναι φυσικά εμβληματικό. Δεν πρέπει όμως μεταξύ όλων αυτών των περιπτώσεων, να μας διαφεύγει και η περίπτωση της Τουρκίας, στην οποία θεσπίστηκε το κοσμικό κράτος μετά το 1923.

 Το συνεχιζόμενο σφιχταγκάλιασμα Κράτους - Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, και τα ιδεολογικά στοιχεία στα οποία βασίζεται, βρίσκονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας, μέσω της άρσης θρησκευτικών διακρίσεων, για τις οποίες η χώρα μας έχει επανειλημμένως καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το καθεστώς αυτό μετατρέπει την Εκκλησία σε παράρτημα του Κράτους, αλλά και το Κράτος σε αγωγό των αντιλήψεων της διοίκησης της Εκκλησίας προς την κοινωνία, μέσω των κρατικών μηχανισμών.

 Η μεν Εκκλησία πρέπει, επιτέλους, να εγκαταλείψει την πάγια τακτική της προσκόλλησης στο «γκουβέρνο» και στο «δοβλέτι», που ακολούθησε από την βυζαντινή εποχή, συνέχισε στην οθωμανική περίοδο, και διατηρεί μετά την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Το δε Κράτος είναι καιρός να απαλλαγεί από την παράδοση να διοικεί την κοινωνία μέσω εθνικής ομογενοποίησης (περισσότερο ή λιγότερο βίαιης), και μέσω θρησκευτικής «νομιμοποίησης» με μοχλό μια «κρατική» θρησκεία. Πρέπει να σταματήσει να εκχωρεί κρατικές λειτουργίες σε ιερείς, όπως ληξιαρχικές αρμοδιότητες (βλ. γάμους, βαφτίσια κλπ).

 Η Εκκλησία θα πρέπει πλέον να πείσει για τις θρησκευτικές και θεολογικές απόψεις της, ακόμα και για τις κοσμικές αντιλήψεις της (συνήθως εθνικιστικές και βαθύτατα αναχρονιστικές), χωρίς την υπερπροστασία του ελληνικού κράτους. Και βεβαίως κρινόμενη, όπως όλοι μας.

 Ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι μόνον ένα ώριμο θέμα, από πολλού χρόνου αναμενόμενο. Αποτελεί αναγκαίο βήμα για έναν στοιχειώδη εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας. Γι αυτό και υπήρξε αίτημα όλων των προοδευτικών κομμάτων στην Ελλάδα, καθώς και ορισμένων δυνάμεων της ευρωπαϊστικής φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς, το οποίο συμπεριλήφθηκε και στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 1981.

 Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος που έχουμε μπροστά μας. Οι αναγκαίες αλλαγές πρέπει να προωθηθούν: απάλειψη από το Προοίμιο του Συντάγματος της διατύπωσης «στο όνομα της… Αγίας Τριάδος», κατάργηση του άρθρου 3, επαναδιατύπωση των άρθρων 13 και 72, καθώς και των άρθρων περί όρκου βουλευτών και Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Αν γίνουν αυτά, θα πρόκειται για μια πραγματική πρόοδο και σε βάθος αλλαγή. Δεν είναι εποχή για πασαλείμματα και μικρο-διευθετήσεις. Παρ΄ όλα αυτά, κάθε βήμα προς την εκκοσμίκευση του κράτους είναι πάντα θετικό.

 

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος

>>

ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ATHENS VOICE / Το τίμημα του Μακεδονικού , 14/6/2018

2018-06-14 18:31
Το τίμημα του Μακεδονικού
 
Του Θόδωρου Τσίκα *
 
Όταν τα πολιτικά ζητήματα και -ακόμα περισσότερο- αυτά της εξωτερικής πολιτικής, γίνονται "ταυτοτικά" προβλήματα, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να επιλυθούν εύκολα. Διότι βεβαίως, όταν δημιουργείς στην κοινωνία θέμα "εθνικής ταυτότητας", "εθνικής συνείδησης" κ.α, το ζήτημα τίθεται υπεράνω πολιτικής. Παραπέμπει στο φαντασιακό, σε υπαρξιακά ιδεολογήματα, "ποιος είμαι", "από πού προέρχομαι", "πού πάω", κλπ. Εκεί ο ορθολογισμός φυσικά δεν μπορεί να εισχωρήσει. 
 
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις, μετέτρεψε το Μακεδονικό ζήτημα της σύγχρονης περιόδου (μετά το 1991) σε ένα τέτοιο πρόβλημα. Σχεδόν σε θέμα "εθνικής ύπαρξης" και "εθνικής επιβίωσης". Άφησε να αιωρείται ακόμα και η αίσθηση κάποιας σοβαρής απειλής για χώρα μας. Για να κερδίσει ψήφους και στήριξη από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, καλλιέργησε μύθους και αυταπάτες. Διόγκωσε υπέρμετρα ένα απλό ζήτημα διαπραγμάτευσης και συνεννόησης, χωρίς μείζονες διαστάσεις. Έκαψε έτσι μόνο του τις γέφυρες επιστροφής σε ρεαλιστικές λύσεις. Απέκοψε κάθε δίοδο διαφυγής προς τον ορθολογισμό, που απαιτείται στην πολιτική. 
 
Όταν όμως κάνεις το δικό σου θέμα "ταυτοτικό", πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχτείς και τα αντίστοιχα της άλλης πλευράς. Γιατί ευαισθησίες και "ευαισθησίες" έχουν όλοι. Δεν αποτελούν μονοπώλιο κανενός. Δεν μπορείς να νομίζεις ότι μπορείς να "βαφτίζεις" εσύ μονομερώς τους άλλους, να τους προσδιορίζεις εσύ και όχι οι ίδιοι, εθνικά και εθνοτικά. Να τους λες εσύ τι γλώσσα μιλούν αυτοί. Όπως δεν δέχεσαι να στα επιβάλουν εσένα, δεν δέχονται ούτε αυτοί. Τι να κάνουμε; Στην σύγχρονη εποχή (ευτυχώς) το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι πλέον κατοχυρωμένο από τις διεθνείς Συνθήκες, που έχουμε κι εμείς υπογράψει. 
 
Γιατί το θέμα ήταν ζήτημα διπλωματικών χειρισμών. Ορθής ανάλυσης της νέας βαλκανικής πραγματικότητας μετά το 1991. Ευκαιρίες (πολλές) και δυσκολίες (αρκετές). Όχι για το διμερές ζήτημα, που ήταν μία -όχι η σημαντικότερη- παράμετρος της καινούργιας αρχιτεκτονικής στην ευρύτερη Βαλκανική, μετά την ανάδυση των νέων κρατών στη θέση της παλιάς Γιουγκοσλαβίας. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες και αμβλύνουμε τις δυσκολίες. Το διμερές ζήτημα, στο βαθμό που ήταν υπαρκτό και στις πραγματικές διαστάσεις του, θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με εύκολους σχετικά χειρισμούς, τότε, όσο ήταν ακόμα νωρίς. Δουλειά τεχνοκρατών και απλής πολιτικής βούλησης. 
 
Αλλά, βλέπετε, η ψυχραιμία, η ανάλυση, η σύνεση, δεν "πουλάνε". Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην -εφεξής- Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε στην καθ΄ημάς Ανατολή. Το είχε πει και ο Τσώρτσιλ : Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη Ιστορία, από όση μπορούν να καταναλώσουν. Αλλά τι να μας πουν και οι ξενέρωτοι κουτόφραγκοι... 
 
Βέβαια αυτοί, πριν 70 χρόνια, έλυσαν κρίσιμα προβλήματα που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και τον κόσμο, πολλές φορές. Το θέμα της Αλσατίας-Λωραίνης, της γαλλικής σήμερα περιοχής με γερμανικό πληθυσμό, υπήρξε η βάση της βαθιάς ιστορικής γαλλο-γερμανικής εχθρότητας. Εχθρότητα που προκάλεσε γαλλο-γερμανικούς πολέμους και ήταν ο πυρήνας των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Μετά από αλλεπάλληλες κατακτήσεις και προσαρτήσεις κι από τις δύο χώρες, μετά από φανατισμούς, εθνικισμούς, διώξεις και ανθρώπινη δυστυχία, η περιοχή έγινε μεταπολεμικά το σύμβολο της Ενωμένης Ευρώπης, με την πρωτεύουσα της το Στρασβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφού επιλύθηκε με σαφήνεια το θέμα των συνόρων της, αλλά και του σεβασμού των δικαιωμάτων του πληθυσμού της.
 
Εμείς όμως δεν θέλουμε να τα λύνουμε αυτά. Θέλουμε να διαιωνίζουμε τις πληγές μας, για να έχουμε να θρηνούμε για τους εαυτούς μας και να καταριόμαστε τους άλλους. 
 
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, λοιπόν, θα έχει κόστος για τις ευθύνες του στην δραματοποίηση του θέματος, στην ιδεολογική χρήση της Ιστορίας και στην κατάχρηση των συμβόλων. Όλα έχουν τίμημα σε αυτή την ζωή. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει γρήγορα. Αν έχει την τόλμη να εξηγήσει κάποτε στην κοινωνία τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, δεν το γνωρίζω, γιατί έτσι θα ξεσκεπαστούν πλήρως οι ευθύνες για τον αποπροσανατολισμό και την μυθοπλασία. Φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο, μπορεί να συμβεί και στην γειτονική μας χώρα στον Βορρά. Το πολιτικό και ειρηνικό αυτό κόστος, όμως, θα είναι κατά πολύ μικρότερο από τις συνέπειες να πορεύεται η χώρα μας με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. 
 
Εξάλλου το όφελος από την σταθεροποίηση της περιοχής μας, μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων και της ενσωμάτωσης όλων των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους διεθνείς οργανισμούς, θα είναι πολλαπλό για όλους μας. Γιατί αυτό είναι το πραγματικά κρίσιμο θέμα. Και θα έπρεπε να είμαστε οι επισπεύδοντες, όχι αυτοί που κρατάνε καθυστέρηση...
 
 
*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος
 
 
>>

Ανασύνθεση του μεταρρυθμιστικού χώρου / ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΘΝΟΣ", ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - Τρίτη, 13/3/2018

2018-03-13 17:13

Ανασύνθεση του μεταρρυθμιστικού χώρου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ
Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής

Τον περασμένο Νοέμβριο, υπογράφηκε η Ιδρυτική Πράξη του νέου ενιαίου φορέα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Με συμμετοχή 215.000 πολιτών στην εκλογή επικεφαλής της Παράταξης, μια πολιτική πράξη μείζονος σημασίας. Τώρα έχουμε τη δεύτερη φάση, με το Ιδρυτικό Συνέδριο στα μέσα Μαρτίου. Εναπόκειται σε όσους ενεργοποιηθούμε, να δώσουμε πνοή στο μήνυμα των πολιτών. Να μεταπλάσουμε τις επιθυμίες σε υλική δύναμη, σε συλλογική πολιτική οντότητα. Με αλληλοσεβασμό. Με νεωτεριστική διάθεση. Με προγραμματική σαφήνεια. Με καινοτόμες ιδέες. Με ανανέωση δομών, πολιτικής και προσώπων. Με συνέχιση της προσπάθειας για διεύρυνση της Παράταξης.

Όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι από τις ιδέες μας, αλλά από τις αρχικές επιδιώξεις μας. Μόνο με διάθεση συγκερασμού απόψεων, σύνθεσης ιδεών, ενωτικής προοπτικής θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ανασύνθεση και η αναμόρφωση του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου. Το πρώτο ζητούμενο, η απελευθέρωση μιας νέας δυναμικής έχει ήδη επιτευχθεί.

Όλα τα κόμματα και οι Κινήσεις του χώρου, όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία, αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν -είτε ανήκουν στις συλλογικότητες αυτές , είτε όχι- είναι συνιδρυτές, ο καθένας ατομικά. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Μονομερείς ενέργειες, από οποιαδήποτε πλευρά, θα συναντήσουν την αποδοκιμασία όσων ένωσαν τις ελπίδες τους στο πρωτόγνωρο αυτό πείραμα. Συλλογική λήψη αποφάσεων - δημοκρατική συγκρότηση - θεσμική λειτουργία - ανοιχτές διαδικασίες είναι προϋποθέσεις sine qua non.

Η στρατηγική σύλληψη είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου πολιτικού υποκειμένου. Όχι απλό άθροισμα δυνάμεων, αλλά μια νέα πολιτική σύνθεση, βασισμένη σε ένα συνολικό σχέδιο μεγάλων αλλαγών, ριζικών τομών και βαθιών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Μεταβατικές περίοδοι θα υπάρχουν, αλλά όχι επ΄αόριστον. Με σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για κάθε βήμα. Χωρίς αδιέξοδες εμμονές σε δεδομένα σχήματα, σε γνωστές συνταγές και σε «κλειστά κουτάκια».

Ο νέος πολιτικός φορέας δεν μπορεί παρά να ενθαρρύνει την ατομική, αλλά και την συλλογική έκφραση των διαφορετικών απόψεων. Οι διαφορετικές απόψεις, οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις είναι στοιχείο ενός γνήσιου δημοκρατικού διαλόγου. Η αγνόησή τους, η «αφ' υψηλού» κριτική και η περιφρονητική αντιμετώπιση τους δεν συνάδουν με το ήθος της Παράταξης μας και βαθαίνουν τα χάσματα. Η δημιουργία εσωτερικών θεσμών -όπως ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών, ετήσιο Πολιτικό Συνέδριο, οριζόντια διακίνηση ιδεών- ώστε τα μέλη να συμμετέχουν αποφασιστικά στις κρίσιμες αποφάσεις, είναι απαραίτητη. Εξάλλου, η λειτουργία οργανωμένων τάσεων και ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό των κομμάτων είναι, εδώ και πολλά χρόνια, κατάκτηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δεν ανακαλύπτουμε εμείς την Αμερική.

 

Η κάλυψη του χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θέλει δουλειά πολλή. Η προσπάθεια θα είναι πολύμηνη και κοπιώδης, και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο. Οι διεσπαρμένοι, ανένταχτοι του ευρύτερου χώρου μας κοιτούν με προσδοκίες αλλά και αγωνία. Οι ιδέες της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας, του πολιτικού φιλελευθερισμού και του προωθημένου ευρωπαϊσμού μπορούν να συντεθούν με συγκεκριμένες, σαφείς και λεπτομερείς προτάσεις για την δύσκολη ελληνική πραγματικότητα. Στις εκλογές θα γίνει το "ταμείο". Δεν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της προσπάθειας, αλλά στο τέλος της αρχής.

 

 

>>

Θόδωρος Τσίκας: Η εμπλοκή στις εξορύξεις ενισχύεται από την εμπλοκή της μη-λύσης του Κυπριακού/Άρθρο στο LIBERAL.GR, 23/2/2018

2018-02-23 15:38

Θόδωρος Τσίκας: Η εμπλοκή στις εξορύξεις ενισχύεται από την εμπλοκή της μη-λύσης του Κυπριακού/Άρθρο στο LIBERAL.GR, 23/2/2018

www.liberal.gr/arthro/191820/apopsi/arthra/thodoros-tsikas-i-emploki-stis-exoruxeis-enischuetai-apo-tin-emploki-tis-mi-lusis-tou-kupriakou.html 

Η εμπλοκή στις εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), σε διεθνή ύδατα δηλαδή και όχι κυπριακά, έπρεπε να αναμένεται. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων είχε θεωρηθεί ως κίνητρο για τις δύο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Και τούτο, διότι η θέση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι, ναι μεν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα σε έρευνες και εξορύξεις, αλλά τα έσοδα και ο πλούτος αυτός πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος και των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου. Ότι και στην διαχείριση των εσόδων πρέπει να μετέχουν, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι. Και ο ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βρεθεί -συμβιβαστική βεβαίως- λύση στο χρονίζον Κυπριακό, με την οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μετέχουν, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και αναλογίες, στην διακυβέρνηση του κράτους.

Ίδια είναι και η θέση της ελλαδικής και της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Με μία διαφορά. Λένε ότι, από τον πλούτο αυτόν οι Τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν, μόνο όταν και εφόσον βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αυτό, σε ένα πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες, δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό. Διότι θα μπορούσε να είναι πρόσχημα για τους Ελληνοκύπριους, να τραινάρουν επ’ αόριστον τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, και στο μεταξύ να νέμονται μόνοι τους τα έσοδα από τις έρευνες και τις εξορύξεις. Γιατί σήμερα η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχεται μόνο από την ελληνοκυπριακή Κοινότητα, και όχι και από τις δύο Κοινότητες όπως προβλέπουν οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960, με τις οποίες ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κατάσταση αυτή υπάρχει, όχι από την τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974, αλλά πολύ πριν, από το 1963, μόλις δηλαδή 3 χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου. Γι΄ αυτό και ο διεθνής παράγοντας μεσολάβησε για να πραγματοποιηθούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μέσα στο 2017 στην Ελβετία. Αυτές όμως, την τελευταία στιγμή, ναυάγησαν, και σύμφωνα με υψηλές πηγές του ΟΗΕ έχει ευθύνες μεταξύ άλλων, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, και η ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η γενικευμένη δυσπιστία λοιπόν είναι, ως συνήθως, ο κυριότερος παράγοντας του αδιεξόδου. Δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν η επιθετική στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Πρόκειται για μια στρατηγική που έχει αυτή καταστρώσει εδώ και λίγα χρόνια, καθώς το Κυπριακό συνδέεται στενά με τα ζητήματα ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, που αφορούν τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τους αγωγούς που πρόκειται να δημιουργηθούν, και την εκκρεμή οριοθέτηση των ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, που διεκδικεί ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον ρόλο, χωρίς ενεργή συμμετοχή στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Η Τουρκία επιχειρεί να καταγράψει αμφισβητήσεις, στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ότι χωρίς τη συμμετοχή της δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Πάντως μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση από την πλευρά της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ. Παρά την προσεκτική τακτική του διεθνούς παράγοντα προς την τουρκική στάση, υπάρχουν όρια που συνδέονται με ευρύτερες παραμέτρους στην περιοχή. Ουδείς μπορεί να αποδεχθεί εύκολα την ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, που τελικά επιδιώκει η Τουρκία.

Όμως,η χλιαρή και ισορροπιστική αντίδραση των ισχυρών διεθνών παικτών -ΗΠΑ, Ρωσίας, Ε.Ε., ΟΗΕ- στις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να προβληματίσει και την δική μας πλευρά. Αποδείχθηκε εξάλλου ότι η σωστή κίνηση να εμπλέξουμε μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες στην αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, από μόνη της δεν αρκεί. Καμία σοβαρή και μακροχρόνια επιχειρηματική επένδυση δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες έντασης και αστάθειας. Η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Θα ήταν όμως σημαντικό η ελληνοκυπριακή ηγεσία να ζητήσει άμεση συνάντηση με την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Να συγκροτήσουν μια κοινή Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα θέματα των υδρογονανθράκων. Από κοινού να καλέσουν την Τουρκία να αποσύρει τις ναυτικές δυνάμεις της από την περιοχή που γίνονται οι εξορύξεις. Να συνομιλήσουν με τα αρμόδια όργανα της Τουρκίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ στη βόρεια θάλασσα που περιβρέχει τις δυο χώρες. Να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια νέα Διάσκεψη για να λυθεί οριστικά το Κυπριακό.


*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ) του Κινήματος Αλλαγής

>>

Ας μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις για τη Μειονότητα της Θράκης- "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ", 9/12/2017

2017-12-09 17:11

metarithmisi.liberal.gr/post/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Ας μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις για τη Μειονότητα της Θράκης

 
 

Η Μειονότητα της Θράκης βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Αφενός μεν, πολλά μέτρα που ασκούνταν σε βάρος της έχουν αρθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1990, χωρίς όμως να έχει γίνει ουσιαστική αυτοκριτική της ελληνικής Πολιτείας για τις απαράδεκτες, για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, πολιτικές που είχαν ασκηθεί στο παρελθόν. Αφετέρου, υπάρχουν ακόμα απομεινάρια προκαταλήψεων, διακρίσεων και αρνητικών πρακτικών, που εμποδίζουν την πλήρη και ισότιμη ένταξη της Μειονότητας στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η χειραφέτηση της Μειονότητας από την ομηρία των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη προτεραιότητα, καθώς θα συμβάλει στην εναρμόνιση με τα σύγχρονα δεδομένα και θα βοηθήσει στην άρση πολλών δυσκολιών και αγκυλώσεων. Τα προβλήματα της Μειονότητας δεν είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά -μέσω των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας- ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης, που πρέπει να διασφαλίζει την ισοτιμία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικής ταυτότητας, γλωσσικής ή πολιτισμικής ιδιαιτερότητας. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπόκειται στην αρχή της αμοιβαιότητας, δεν εξαρτάται δηλαδή από το αν μια γειτονική χώρα προστατεύει αυτά τα δικαιώματα των δικών της πολιτών.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στο σύνολο του, οφείλει να ακολουθήσει πολιτική «ανοίγματος» στη Μειονότητα, μέσω της ενεργού ένταξης στελεχών της μειονότητας σε όλους τους κομματικούς θεσμούς και της συμμετοχής τους σε διαδικασίες διαβούλευσης για τα προβλήματα που τους αφορούν. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχει δύο στόχους: αφενός μεν, τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με σημαντικά τμήματα της Μειονότητας και, αφετέρου, να πεισθούν τα στελέχη της Μειονότητας ότι η κατάκτηση της ισοτιμίας του μειονοτικού πολίτη είναι εφικτή μέσα από τη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα της χώρας, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις ορισμένων κύκλων της Άγκυρας που προωθούν τη χωριστή πολιτική έκφραση της μειονότητας.

Απαιτείται πλέον η επεξεργασία μιας συνολικής πολιτικής, θέσεων και προτάσεων για τη μειονότητα που θα περιλαμβάνει, α) τα θέματα της πολιτικής ένταξης και της συμμετοχής στους κομματικούς θεσμούς, β) τα ζητήματα των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων, και γ) τα γενικότερα αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. προβλήματα της περιοχής της Θράκης (στην αντιμετώπιση των οποίων κατά το παρελθόν υπήρξαν ορισμένες επιτυχίες αλλά και αρκετές αποτυχίες), με έμφαση στον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν αυτά για τους πολίτες της Μειονότητας.

  1. Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού:

Οι σύγχρονες διεθνείς αντιλήψεις για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα κατοχυρώνουν το δικαίωμα εθνοτικού ή εθνικού αυτοπροσδιορισμού για όσους πολίτες επιθυμούν να δηλώσουν ίδια ή διαφορετική ταυτότητα (θρησκευτική, εθνική κ.α.) από αυτήν της πλειονότητας. Σημαντικά εργαλεία αποτελούν οι αποφάσεις της ΔΑΣΕ-νυν ΟΑΣΕ- και η Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εθνικές μειονότητες.

Η ίδια η Συνθήκη της Λωζάνης δεν απαγορεύει τον αυτοπροσδιορισμό. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, κάτω από την γενική ομπρέλα της μουσουλμανικής μειονότητας, το δικαίωμα και τη δυνατότητα κάποιων να αυτοπροσδιορίζονται π.χ. ως εθνοτικά Τούρκοι ή Πομάκοι. Σε κάθε περίπτωση, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι (ονομασίες μειονοτικών Συλλόγων, όπως το θέμα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης κλπ) πρέπει να αποτελούν οδηγό σε κάθε πολιτική.

Με ιδιαίτερη έμφαση οι σύγχρονες Συνθήκες ορίζουν ως βάση για την απόλαυση μειονοτικών δικαιωμάτων, τον σεβασμό των συνόρων των κρατών, την αντίθεση σε αποσχιστικές τάσεις και γενικότερα την «νομιμοφροσύνη» των μειονοτικών προς το κράτος του οποίου είναι πολίτες. Χωρίς βεβαίως να αρνούνται την ύπαρξη ιδιαίτερων δεσμών με μέλη της ίδιας εθνικής ομάδας που ζουν σε άλλα κράτη, και ιδίως με τα κράτη στα οποία είναι πλειονότητα πολίτες με ίδια εθνική ταυτότητα (αντίστοιχο παράδειγμα, οι δεσμοί της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ή της Τουρκίας με την Ελλάδα). Αλλά και αντιστρόφως: η ελεύθερη δυνατότητα απόλαυσης μειονοτικών δικαιωμάτων βοηθά τις μειονότητες σε πληρέστερη ένταξη στην χώρα της οποίας είναι πολίτες και δεν ωθεί σε αναζήτηση εξωτερικών στηριγμάτων ή σε αποσχιστικές κινήσεις. Είναι, επομένως, λανθασμένη η αντίληψη ότι ο διαφορετικός εθνικός αυτοπροσδιορισμός κάποιας ομάδας πολιτών σημαίνει ότι αυτοί «ανήκουν» ή είναι νομιμόφρονες στο κράτος στο οποίο πλειοψηφεί η εθνική τους ομάδα (π.χ. Τουρκία). Εξάλλου η Συνθήκη της Λωζάνης νομιμοποιεί το ενδιαφέρον των «μητέρων-πατρίδων» για τις μειονότητες τους που ζουν στα γειτονικά κράτη, όπως π.χ. για το θέμα της εκπαίδευσης.

Το δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού συνιστά κεντρικό θέμα για τη Μειονότητα της Θράκης. Καχυποψίες, άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε όχι, για προσπάθεια αλλοίωσης της εθνικής συνείδησης των μειονοτικών πολιτών, υποβάθμισης ή εξαφάνισης στοιχείων της εθνικής ταυτότητας τους, δημιουργούν κλίμα όξυνσης, περιχαράκωσης και αμυντικής στάσης και δίνουν έδαφος για εκμετάλλευση παντός είδους από πολλές πλευρές. Ας θυμηθούμε τη θέση του Γ. Παπανδρέου, ως Υπουργού Εξωτερικών: «πάντοτε υποστήριξα το δικαίωμα των πολιτών στον αυτοπροσδιορισμό όπως αυτός προβλέπεται από τις Διεθνείς Συνθήκες τις οποίες έχει συνυπογράψει η Ελλάδα» (Δεκέμβριος 2004).

 

  1. Θέμα εκλογής Μουφτήδων:

Το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους μειονοτικούς πολίτες καθώς, εφόσον η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους ομιλεί περί θρησκευτικής μειονότητας, ο Μουφτής -ως θρησκευτικός ηγέτης- αποτελεί τον πιο επίσημο θεσμικό εκφραστή της. Όμως ο Μουφτής στην πράξη λειτουργεί και ως ιεροδίκης. Το επιχείρημα ότι δεν μπορεί εκλέγεται ένας δημόσιος λειτουργός με δικαστικές αρμοδιότητες, είναι ορθό. Φέρνει όμως στην επιφάνεια έναν αναχρονισμό που σχετίζεται με το γεγονός ότι θρησκευτικός λειτουργός ασκεί παράλληλα δικαστικά καθήκοντα (σε θέματα οικογενειακού δικαίου) και μάλιστα χωρίς δικαίωμα των αντιδίκων σε έφεση κατά των αποφάσεων του. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ποινές που έχει επιβάλει σε όσους ασκούν χρέη Μουφτή, διακηρύσσοντας ότι έχουν εκλεγεί από τη Μειονότητα (αυτούς που η ελληνική Πολιτεία αποκαλεί “ψευτο-μουφτήδες”), παράλληλα με τους επισήμως αναγνωρισμένους από το κράτος Μουφτήδες.

Το θέμα της εκλογής ή διορισμού Μουφτήδων δεν εμπίπτει στη Συνθήκη της Λωζάνης. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με νόμο του ελληνικού κράτους την δεκαετία του ’90, όταν απεβίωσαν οι μέχρι τότε Μουφτήδες. Ο νόμος αυτός βρίσκεται σε αντίθεση με την ελληνοτουρκική Συνθήκη των Αθηνών, ολίγον προγενέστερη της Συνθήκης της Λωζάνης . Άρα μπορεί να επιλυθεί με σχετικά απλό τρόπο, με αλλαγή νόμου δηλαδή.

Αν αφαιρεθούν οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες από τον Μουφτή και αυτός πλέον ασκεί μόνο θρησκευτικά καθήκοντα, θα μπορούσε άνετα να ισχύσει η αρχή ότι κάθε θρησκευτική κοινότητα μπορεί να αναδεικνύει με δικές της διαδικασίες την θρησκευτική ηγεσία της.

  1. Διαχειριστικές Επιτροπές Βακουφιών:

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη διοίκηση και αξιοποίηση της περιουσίας των κοινωφελών ιδρυμάτων («βακούφια») της Μειονότητας, είναι η ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών. Οι Επιτροπές αυτές διορίζονται από το ελληνικό κράτος , κατά την απόλυτη κρίση του, με αποτέλεσμα να αποξενώνεται η Μειονότητα από την διαχείριση των Ιδρυμάτων της και να διατυπώνονται ανησυχίες και ερωτηματικά για τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας τους. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει για εκλογή των Διαχειριστικών Επιτροπών, αλλά δεν εφαρμόζεται. Παράλληλα, να προχωρήσουμε σε μια συζήτηση για το είδος των διαχειριστικών επιτροπών (αν αυτές θα υπάρχουν κατά τέμενος ή κατά δήμο).

 

  1. Αναβάθμιση μειονοτικής εκπαίδευσης:

Η εκπαίδευση της μειονότητας παραμένει –παρά τις βελτιωτικές προσπάθειες των τελευταίων χρόνων– αρκετά υποβαθμισμένη, σε σχέση με την εκπαίδευση της πλειονότητας. Το πρόβλημα έχει αρνητικές συνέπειες για την ένταξη της νέας γενιάς της Μειονότητας στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στην επάρκεια της προς αντιμετώπιση σύγχρονων αναγκών. Τα προβλήματα σχετίζονται τόσο με την ποιότητα του υλικού διδασκαλίας (βιβλία, υποδομές, κτλ.) όσο και με την επάρκεια των ελληνόφωνων εκπαιδευτικών που δεν έχουν κατάρτιση για εκπαίδευση παιδιών με μητρική γλώσσα διαφορετική από την ελληνική. Μέριμνα χρειάζεται και για την ουσιαστική κατάρτιση των τουρκόφωνων εκπαιδευτικών που προέρχονται από τη Μειονότητα.

Ένα ουσιαστικό μέτρο είναι η ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων (για τα οποία δεν υπάρχει περιορισμός καθώς στην συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει αναφορά στην προσχολική εκπαίδευση). Επίσης μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα μέσα στα σχολεία, καθώς και να δημιουργηθούν θεσμοί επιμόρφωσης ενηλίκων και αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού στους μειονοτικούς δήμους. Παράλληλα, πρέπει να στέλνονται στην περιοχή εκπαιδευτικοί με ειδική κατάρτιση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

5.Πρόσληψη μειονοτικών στην Δημόσια Διοίκηση:

 Η πρόσληψη και η ανάδειξη πολιτών από την Μειονότητα σε πολλούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή. Σε πολλές χώρες, η μη αντιπροσωπευτική -σε σχέση με τον πληθυσμό- εκπροσώπηση των μειονοτήτων στην Δημόσια Διοίκηση προκαλεί επικρίσεις για διακρίσεις σε βάρος τους. Το πρόβλημα αυτό αφορά: α) την ουσιαστική ισονομία και ισοπολιτεία β) την εμπιστοσύνη των πολιτών της Μειονότητας προς τους κρατικούς θεσμούς, αλλά και γ) στην διευκόλυνση, ιδιαίτερα των πιο ηλικιωμένων και των λιγότερο μορφωμένων, από ομόγλωσσους υπαλλήλους.

Το ζήτημα της πρόσληψης τουρκόφωνων μειονοτικών υπαλλήλων στο Δημόσιο αντιμετωπίζεται δικαιικά και πολιτικά δια της εισαγωγής ρήτρας επάρκειας στην τουρκική γλώσσα, ως προϋπόθεση για πρόσληψη σε συγκεκριμένες θέσεις, των οποίων η φύση προαπαιτεί την γλωσσική επικοινωνία με την τουρκόφωνη ομάδα.   Η ύπαρξη της τουρκικής γλώσσας στη Θράκη είναι αδιαμφισβήτητο δεδομένο. Σχετικές ρήτρες για τη χρήση μειονοτικής γλώσσας από τους πολίτες που την ομιλούν κατά την επικοινωνία τους με την Διοίκηση, υπάρχουν σε διεθνή κείμενα, ενώ στη Θράκη το μέτρο αυτό έχει de facto τεθεί σε ισχύ σε αρκετές περιπτώσεις.

  1. Πρόβλημα ανιθαγενών:

Με μία τολμηρή κίνηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατάργησαν το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας, με το οποίο όργανα της ελληνικής Διοίκησης αφαιρούσαν αυθαίρετα την ελληνική ιθαγένεια από πολίτες της Μειονότητας, που μετανάστευαν στο εξωτερικό για λόγους εργασίας, σπουδών κλπ. Η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες μειονοτικοί να έχουν στερηθεί την ιθαγένεια τους, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στην Γερμανία, την Τουρκία, κ.λ.π. Το πρόβλημα αυτό παραμένει, καθώς δυστυχώς η κατάργηση του άρθρου 19 δεν ήρε αναδρομικά τις συνέπειες της ισχύος του. Σήμερα στην ελληνική επικράτεια ζουν περίπου κάποιες δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες ανιθαγενείς (ο αριθμός ποικίλλει ανάλογα με τον υπολογισμό), ως πολίτες-«φαντάσματα», ανύπαρκτοι για το ελληνικό κράτος, χωρίς δικαιώματα αφού δεν έχουν τα απαραίτητα κρατικά έγγραφα.

Απαιτείται άμεση επαναχορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς που βρίσκονται μόνιμα εγκατεστημένοι εντός της ελληνικής επικράτειας, με απλή απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

7Ιδιοκτησιακό καθεστώς ορεινής περιοχής Θράκης.

Διάφορα θεσμικά όργανα του κράτους, καλλιεργούν ένα κλίμα αμφισβήτησης περί της ιδιοκτησίας όχι μόνο των χωραφιών αλλά και των κατοικιών εντός μειονοτικών οικισμών της Θράκης. Αυτή η κατάσταση στερεί από τη Μειονότητα τη δυνατότητα συμμετοχής σε αναπτυξιακά, γεωργικά, τουριστικά κ.α προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα με άμεση και πλήρη αποδοχή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εντός των διαδικασιών για σύνταξη του Κτηματολογίου.

 

>>

ΑΡΘΡΟ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ: Νέος Φορέας: Η... κυοφορία έγινε, τώρα να ασχοληθούμε με το παιδί! - TheCaller.gr

2017-11-21 18:54
Νέος Φορέας: Η ...κυοφορία έγινε, τώρα να ασχοληθούμε με το παιδί!
 
Γράφει ο Θόδωρος Τσίκας*
 
Ο κόσμος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς ψήφισε. Πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μήνυμα. Διαβάζουμε και ακούμε διάφορα, αντιφατικά μεταξύ τους. Λογικό.
 
Πρώτον, διότι ο κάθε αναλυτής επενδύει στο αποτέλεσμα τις δικές του προσδοκίες και τους δικούς του στόχους. Δεύτερον, διότι πράγματι όσοι συμμετείχαν, δεν έστειλαν κοινό μήνυμα. Είχαν διαφορετικές επιθυμίες, ξεχωριστές εμπειρίες και άλλους λόγους προσέλευσης, ο ένας από τον άλλον. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό, δε θα μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε ουσιαστικά την διεργασία αυτή.
 
 
Το γεγονός είναι ένα: η Ιδρυτική Πράξη του νέου ενιαίου φορέα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης υπογράφηκε. Από 210.000 πολίτες. Μια πολιτική πράξη μείζονος σημασίας. Εναπόκειται σε όσους ενεργοποιηθούμε στη συγκρότηση αυτού του νέου φορέα, να δώσουμε πνοή σε αυτό το πολύπλοκο μήνυμα. Να μεταπλάσουμε τις επιθυμίες σε υλική δύναμη, σε συλλογική πολιτική οντότητα. Με αλληλοσεβασμό. Με νεωτεριστική διάθεση. Με προγραμματική σαφήνεια. Με καινοτόμες ιδέες. Με ανανέωση δομών, πολιτικής και προσώπων. Με συνέχιση της προσπάθειας για διεύρυνση της Παράταξης.
 
 
Όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι από τις ιδέες μας, αλλά από τις αρχικές επιδιώξεις μας. Μόνο με διάθεση συγκερασμού απόψεων, σύνθεσης ιδεών, ενωτικής προοπτικής θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ανασύνθεση και η αναμόρφωση του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου, που είναι και το ζητούμενο. Το τι θα προκύψει, κανείς δεν το γνωρίζει ακριβώς. Θα είναι σίγουρα ένα καινούργιο τοπίο. Είναι κάτι που μπορεί να φοβίζει κάποιους, αλλά είναι και το πιο γοητευτικό στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το πρώτο ζητούμενο, η απελευθέρωση μιας νέας δυναμικής έχει ήδη επιτευχθεί.
 
Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία, όλα τα κόμματα και οι Κινήσεις του χώρου, αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν, είναι συνιδρυτές - ο καθένας ατομικά. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Μονομερείς ενέργειες, από οποιαδήποτε πλευρά, θα συναντήσουν την αποδοκιμασία όσων ένωσαν τις ελπίδες τους στο πρωτόγνωρο αυτό πείραμα. Συλλογική λήψη αποφάσεων - δημοκρατική συγκρότηση - θεσμική λειτουργία - ανοιχτές διαδικασίες είναι προϋποθέσεις sine qua non.
 
H στρατηγική σύλληψη είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου πολιτικού υποκειμένου. Όχι απλό άθροισμα δυνάμεων, αλλά μια νέα πολιτική σύνθεση, βασισμένη σε ένα συνολικό σχέδιο μεγάλων αλλαγών, ριζικών τομών και βαθιών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία όλης της διαδικασίας. Μεταβατικές περίοδοι θα υπάρχουν, αλλά όχι επ΄ αόριστον. Με σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για κάθε βήμα. Χωρίς αδιέξοδες εμμονές σε δεδομένα σχήματα, σε γνωστές συνταγές και σε «κλειστά κουτάκια».
 
Ο νέος πολιτικός φορέας δε μπορεί παρά να ενθαρρύνει την ατομική, αλλά και την συλλογική έκφραση των διαφορετικών απόψεων. Οι διαφορετικές απόψεις, οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις είναι στοιχείο ενός γνήσιου δημοκρατικού διαλόγου. Η αγνόηση τους, η «αφ'  υψηλού» κριτική και η περιφρονητική αντιμετώπιση τους δεν συνάδουν με το ήθος της Παράταξης μας και βαθαίνουν τα χάσματα. Η δημιουργία εσωτερικών θεσμών -όπως ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών, ετήσιο Πολιτικό Συνέδριο, οριζόντια διακίνηση ιδεών- ώστε τα μέλη να συμμετέχουν αποφασιστικά στις κρίσιμες αποφάσεις, είναι απαραίτητη. Θα μπορούσαμε να πούμε, ένα διαδικτυακό κόμμα. Εξάλλου, η λειτουργία οργανωμένων τάσεων και ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό των κομμάτων είναι, εδώ και πολλά χρόνια, κατάκτηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δεν ανακαλύπτουμε εμείς την Αμερική.
 
Η κάλυψη του χώρου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει δουλειά πολλή. Η προσπάθεια θα είναι πολύμηνη και κοπιώδης.  Τόσο πριν, όσο και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα. Οι διεσπαρμένοι, ανένταχτοι του ευρύτερου χώρου μας κοιτούν με προσδοκίες αλλά και αγωνία. Οι ιδέες της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας, του πολιτικού φιλελευθερισμού και του προωθημένου ευρωπαϊσμού μπορούν να συντεθούν με συγκεκριμένες, σαφείς και λεπτομερείς προτάσεις για την δύσκολη ελληνική πραγματικότητα. Στις εκλογές θα γίνει το "ταμείο". Δεν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της προσπάθειας, αλλά στο τέλος της αρχής.
 
 
*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
 
 
>>

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ MATRIX24 - Οι τεκτονικές πλάκες της Κεντροαριστεράς και η Νέα Μεταπολίτευση (14/9/2017)

2017-09-14 23:01

Matrix24 - 14/9/2017 

www.matrix24.gr/2017/09/i-tektonikes-plakes-tis-kentroaristeras-ke-i-nea-metapolitefsi/ 

Οι τεκτονικές πλάκες της Κεντροαριστεράς και η Νέα Μεταπολίτευση

Επιτέλους! Οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς ξεκίνησαν! Και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πρωτόγνωρους εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, ότι άρχισαν να κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του χώρου.

Σε αυτό συνέβαλαν πολλοί/ές. Η Φώφη Γεννηματά επέδειξε πολιτική τόλμη όταν μίλησε με σαφήνεια για την ανάγκη ενός νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, εισηγήθηκε την επιτάχυνση των διαδικασιών μέχρι το τέλος του 2017 και πρότεινε τον Ν. Αλιβιζάτο για την ευθύνη της διεξαγωγής τους. Ο εξαιρετικού κύρους, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, προσωπικότητα εκτός ΔΗΣΥ, αλλά με πλήρη αποδοχή απ’ όλα τα σχήματα και τις προσωπικότητες του κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου. Ο Γιώργος Καμίνης, με την γνωστοποίηση της υποψηφιότητας του για την ηγεσία της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για το “άνοιγμα” της διαδικασίας, επανέφερε τον χώρο στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου θετικής δημοσιότητας, ξανάφερε την ευρύτερη παράταξη στην επικαιρότητα και στη «μόδα» και κυρίως μετέτρεψε μια σχεδόν «δεδομένη» διαδικασία σε κεντρικό πολιτικό γεγονός, με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τη συμμετοχή του επιβεβαίωσε ότι ολόκληρος ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πλέον σε διαδικασία ανασύνταξης.

Το τι θα προκύψει μετά, κανείς δεν το γνωρίζει ακριβώς. Θα είναι σίγουρα ένα καινούργιο τοπίο. Είναι κάτι που μπορεί να φοβίζει κάποιους, αλλά είναι και το πιο γοητευτικό στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το πρώτο ζητούμενο, η απελευθέρωση μιας νέας δυναμικής -απίστευτης για τα μέχρι σήμερα δεδομένα- έχει ήδη επιτευχθεί. Η μορφοποίηση θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, και θα απαιτήσει συνεισφορά όλων, αλληλοσεβασμό, νεωτεριστικές ιδέες, προγραμματική καινοτομία.

Αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Ήταν μάλλον προφανές. Όταν η υπαρξιακή κρίση της χώρας θα φαινόταν ότι βρίσκεται στην αρχή του τέλους, όταν -παρά τις δύσκολες επιλογές που έχουμε ακόμα μπροστά μας την οικονομία- η κοινωνία δεν θα αισθανόταν ότι βρίσκεται με το ένα πόδι στον γκρεμό, θα άρχιζε η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος.

Είναι από καιρό έντονη η αναγκαιότητα για την πολυσυζητημένη «νέα Μεταπολίτευση». Για μια σαφή διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, και για την ανάδυση νέων δυνάμεων και σχημάτων που θα κληθούν να εκφράσουν τις καινούργιες ανάγκες, προσδοκίες και στόχους. Η Μεταπολίτευση του 1974 εξέφρασε τις τότε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με ενσωματωμένα τα διδάγματα και της εμπειρίες της μετεμφυλιακής περιόδου και της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας. Έτσι και τώρα απαιτείται, αφού ληφθούν υπόψη τα αίτια που οδήγησαν στο χείλος της χρεωκοπίας και στην ανάγκη των Μνημονίων, να αναδειχθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα ωθήσει την χώρα μπροστά.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι η πρώτη φάση της νέας Μεταπολίτευσης. Είναι η τελευταία –μάλλον- φάση της παλιάς Μεταπολίτευσης. Όλοι οι πολιτικοί χώροι πρέπει να αναμετρηθούν με τις σύγχρονες προκλήσεις. Και αυτοί που κυβερνούν σήμερα, αλλά και η συντηρητική παράταξη, η Ν.Δ. Όποιος πολιτικός χώρος κατανοήσει έγκαιρα και σε βάθος τις νέες προκλήσεις και αναμορφωθεί κατάλληλα, θα ηγεμονεύσει μακροχρόνια στη νέα πολιτική περίοδο της χώρας.
Φυσικά, η ανανέωση και η αναμόρφωση δε μπορεί παρά να αρχίσει από τον χώρο εκείνο, ο οποίος χτυπήθηκε πιο βαριά από όλους τους άλλους, μέσα στη λαίλαπα των μνημονιακών χρόνων. Άδικα εν πολλοίς, καθώς ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σήκωσε δυσανάλογο βάρος, λόγω των συμπτώσεων της Ιστορίας. Χωρίς να είναι αναμάρτητος όσον αφορά τη διαχείριση κατά το παρελθόν, έδειξε πολιτικό ανάστημα και αίσθηση ευθύνης στην τελική και βαρύτερη φάση της κρίσης, από το 2010 και μετά. Και γι’ αυτό η περίοδος διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και οι μεταρρυθμίσεις της, πρέπει να αποκατασταθούν πολιτικά και ηθικά στην συνείδηση της κοινωνίας.

Νέα πολιτική σύνθεση στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά

Η σφαίρα έφυγε πλέον από το περίστροφο. Δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Δυσκολίες, εντάσεις, αντιτιθέμενες προτάσεις, ναι, θα υπάρξουν. Δεν είναι, όμως, στιγμή για μεμψιμοιρίες, για φοβικές αντιδράσεις, για το “σύνδρομο του σκαντζόχοιρου”. Το στοίχημα είναι η ανανέωση του DNA της παράταξης. ‘Όποιος επιμείνει σε δεδομένα σχήματα, σε γνωστές συνταγές και σε «κλειστά κουτάκια», θα χάσει απλώς το τραίνο των εξελίξεων.

Η συσπείρωση του χώρου από το φιλελεύθερο Κέντρο, τη μεταρρυθμιστική Κεντροαριστερά, τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία έως την ανανεωτική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία, μπορεί να γίνει πλέον πραγματικότητα. Όχι ως απλό άθροισμα δυνάμεων, αλλά ως μια νέα πολιτική σύνθεση, βασισμένη σε ένα συνολικό σχέδιο μεγάλων αλλαγών, ριζικών τομών και βαθιών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αυτό αναμένουν οι χιλιάδες ανένταχτοι, διεσπαρμένοι του χώρου, που παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία και υψηλές προσδοκίες.

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

>>

"ΤΟΛΜΗ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΟΛΜΗ! Ενότητα και Ανανέωση για την Παράταξη - Μεταρρύθμιση παντού, για τη χώρα"-Oμιλία Θόδωρου Τσίκα, μέλους Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου-ΚΟΕΣ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Εθνικού Συμβουλίου ΚΙΔΗΣΟ, στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ

2017-07-03 14:49
Oμιλία Θόδωρου Τσίκα, μέλους της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ (1-7-2017)
 
 
Τόλμη! Περισσότερη τόλμη!
 
Το Συνέδριο της ΔΗΣΥ αποτέλεσε ένα εξαιρετικό πολιτικό γεγονός, πρώτου μεγέθους. Έδωσε μια σημαντική ώθηση στο εγχείρημα μας. Πρέπει τώρα να εντείνουμε την προσπάθεια μας. Να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για την περαιτέρω εξειδίκευση των αξιόλογων προγραμματικών Θέσεων μας.
 
Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για την μελλοντικά επιτυχή πορεία μας:
 
1)      ΕΝΟΤΗΤΑ
 
Η δυναμική της ΔΗΣΥ είναι προφανώς η προσπάθεια συνεργασίας και ενότητας του ευρύτερου χώρου μας. Η σηματοδότηση δηλαδή, ότι η πορεία κατακερματισμού του χώρου μας, κατά τα τελευταία χρόνια, τελείωσε και αρχίζει η περίοδος ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του ευρύτερου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου.
 
Αυτή η εικόνα δεν πρέπει να τραυματιστεί. Δεν αναφέρομαι μόνο στις –καθ’ όλα σεβαστές- διαφορές μεταξύ των δυνάμεων που μετέχουν στην ΔΗΣΥ. Αναφέρομαι και σε συγκρούσεις εντός των δυνάμεων, που μας συναποτελούν. Χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά των φορέων, θα ήθελα να πω ότι αυτές πρέπει να τυγχάνουν σοβαρής διαχείρισης, με αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια αυτές να μην επιφέρουν ανήκεστο βλάβη στην κοινή μας πορεία.
 
Με το ίδιο μεγαλόκαρδο και ανοιχτό πνεύμα είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε δυνάμεις, σχήματα, Κινήσεις και πρόσωπα, εκτός ΔΗΣΥ σήμερα, που βρίσκονται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου πόλου στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
 
2)      ΑΝΑΝΕΩΣΗ
      
Η ενότητα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανανέωση. Ανανέωση ουσιαστικήπρογραμμάτωνιδεώναντιλήψεωνπρακτικών και –φυσικά-προσώπων.
 
Ανανέωση χωρίς ενότητα οδηγεί σε ένα «φωτισμένο» think tank, χωρίς ισχυρές πιθανότητες να επηρεάσει τα πράγματα.
 
Αλλά και ενότητα χωρίς ανανέωση μπορεί να μας καθηλώσει σε παρωχημένες, πεπαλαιωμένες συνταγές του παρελθόντος, σε ένα Μουσείο Ιδεών χωρίς αντιστοίχηση με τις σύγχρονες ανάγκες.
 
1)      ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΜΟΣ
 
Η ΔΗΣΥ είναι ανάγκη να εκπέμψει ένα δυνατό στίγμα ενός ισχυρού μεταρρυθμισμού. Η, αν ήθελα να το πω ως σύνθημα, Μεταρρύθμιση παντού! Ένα συνολικό σχέδιο μεγάλων αλλαγών, ριζικών τομών και βαθιών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
 
Γνωρίζω ότι ορισμένοι φοβούνται ότι η λέξη «μεταρρύθμιση» έχει καταγραφεί αρνητικά στην κοινωνία. Η άποψη μου είναι πως, αντιθέτως, είναι σημαντικό να επιμείνουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τη συνείδηση μέσα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες και την κουλτούρα μας, που μπορεί να μας ξεβολεύουν πρόσκαιρα, αλλά είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανοδική πορεία.
 
Αν δεν το πετύχουμε αυτό, η ΔΗΣΥ θα δυσκολευτεί να έχει ελπιδοφόρο μέλλον. Πολλοί ψηφοφόροι θα στραφούν προς τη ΝΔ που ισχυρίζεται ότι η μείωση φόρων είναι λύση του προβλήματος, και άλλοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι διευθετούνται τα θέματα με μια ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας.
 
Εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε, μέσα στην κοινωνία, ένα κίνημα ορθολογισμού και μεταρρυθμίσεων και να γίνουμε ο πολιτικός εκφραστής του.
 
Συμπερασματικά:
 
 
Αν ήθελα ο ίδιος να βάλω ένα κεντρικό σύνθημα στην άποψη που διατυπώνω, όσον αφορά τόσο τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας, όσο τον προγραμματικό εκσυγχρονισμό μας, αλλά και την προοπτική της μετεξέλιξης μας σε ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, θα χρησιμοποιούσα την έκκληση μιας ηγετικής φυσιογνωμίας της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας: «Τόλμη ! Περισσότερη τόλμη !»
 

 

>>

Προγραμματική καινοτομία χρειάζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη - Ομιλία Θόδωρου Τσίκα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (14/5/2017)

2017-05-18 01:24

Προγραμματική καινοτομία χρειάζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ομιλία Θόδωρου Τσίκα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (14/5/2017)

 

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση του χώρου μας. Η συνάντηση διαφορετικών δυνάμεων, φορέων, κομμάτων, Κινήσεων και προσωπικοτήτων είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό γεγονός. Απαιτείται, όμως, ακόμα πολλή προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Και κυρίως πρέπει να εμπνεύσουμε ενθουσιασμό στα μέλη και τους φίλους μας.

Το Συνέδριο Θέσεων και Προγράμματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο τέλος Ιουνίου, είναι ανάγκη να εκπλήξει θετικά. Δεν αρκεί να επαναλάβει ήδη διατυπωμένες ή γενικόλογες θέσεις. Χρειαζόμαστε νεωτεριστικό, καινοτόμο, αιχμηρό προγραμματικό λόγο. Δεν είμαστε το μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα του παρελθόντος, που μπορούσε -λάθος κατά τη γνώμη μου- να αρκείται σε γενικές, στρογγυλεμένες απόψεις, για να είναι αρεστό σε όλους. Η θέση μας «ανάμεσα» στους δύο μεγαλύτερους πόλους του πολιτικού συστήματος, σε συνδυασμό με το σημερινό μέγεθος μας, απαιτεί πλήρη σαφήνεια και εξειδίκευση. Το να φοβόμαστε να συγκρουστούμε με κάποιους, μπορεί να οδηγήσει στο να μην αρέσουμε σε κανέναν. Σε μια πολωτική εκλογική αναμέτρηση θα κινδυνεύσουμε να λεηλατηθούμε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, με βάση πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε κοινωνικές συμμαχίες σε στρώματα που θα βρουν σε μας την πολιτική έκφραση τους.

Ο πολιτικός λόγος μας πρέπει να είναι ανοιχτός, ενωτικός, μεγαλόκαρδος προς άλλες δυνάμεις, σχήματα και πρόσωπα του κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της οικολογίας. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με την πορεία συγκρότησης μας, αλλά ακριβώς το αντίστροφο. Όσο πιο πολύ προχωρά η συγκρότηση μας, τόσο πιο πολύ ενωτικοί μπορούμε να είμαστε προς τις άλλες δυνάμεις. Δεν είναι σωστό να δοθεί η εντύπωση, δικαίως ή αδίκως, ότι όσοι πρόλαβαν να μπουν, μπήκαν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η πιο σημαντική προσπάθεια στον ευρύτερο χώρο μας, αλλά όχι -δυστυχώς- η μόνη.

Θα ήταν χρήσιμο, γενικότερα, να δείχνουμε μια αυτοσυγκράτηση σε επαίνους για τις σημαντικές ομολογουμένως προσπάθειες μας. Δεν μας ταιριάζουν μεγαλοστομίες, αυταρέσκεια και βιαστικές κρίσεις για τις προσδοκώμενες επιδόσεις μας. Έχουμε ακόμα σοβαρή δουλειά να κάνουμε. Να καταβάλλουμε πολύ μόχθο πνευματικό, πολιτικό, προγραμματικό και οργανωτικό. Οι δυσκολίες και τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πολλά. Κάναμε ήδη μια καλή αρχή. Ας ευχηθούμε ότι θα πάμε πολύ καλύτερα!

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

>>

Σταθερά για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό - Γράφει ο Θόδωρος Τσίκας, Political Doubts, 16/1/2017

2017-01-17 15:44

www.politicaldoubts.com/national-and-defence/item/1152-stathera-gia-omospondiaki-lysi-sto-kypriako

 

ΣΤΑΘΕΡΑ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ 
 Η Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό έδωσε σημαντικούς θετικούς οιωνούς για την προσδοκώμενη λύση στο Κυπριακό, παρά τις -αναμενόμενες άλλωστε- δυσκολίες και εκκρεμότητες. Η προσπάθεια για την τελική ευόδωση, στη βάση της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, συνεχίζεται σταθερά και πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές, χωρίς χρονοτριβές και κωλυσιεργίες.

Η χειρότερη «λύση» για το Κυπριακό, είναι η μη-λύση, η συνέχιση της σημερινής κατάστασης της πλήρους διχοτόμησης. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μόνο με μια λύση, προφανώς ισορροπημένη και συμβιβαστική μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό δε μπορεί παρά να σημαίνει ότι θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία και για τις δύο πλευρές.

Η δική μας πλευρά είναι αυτή που από το 1974 πίεζε για λύση. Οι τότε τουρκικές ηγεσίες έλεγαν ότι το Κυπριακό είχε λυθεί με την εισβολή. Αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «υποχωρήσεις» της δικής μας πλευράς, είναι σε σχέση με κριτήρια που κάποιοι από εμάς έχουν στο μυαλό τους. Οι τουρκικές υποχωρήσεις, όμως , θα είναι έμπρακτες και πραγματικές: θα επιστρέψουν εδάφη που κατελήφθησαν με πόλεμο το 1974 και τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν χωρίς πόλεμο.

Με τη λύση θα επιστρέφουν στον τόπο τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες. Χωρίς λύση δεν επιστρέφει κανείς. Με τη λύση όσοι δεν επιστρέφουν, θα αποζημιωθούν. Χωρίς λύση δεν θα αποζημιωθεί κανείς. Αυτά είναι τα πραγματικά διλήμματα, με βάση τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουμε. Η λογική του «όλα ήτίποτα» οδηγεί στο τίποτα.

Επί δεκαετίες οι Τουρκοκύπριοι υπομένουν πολλά από τα τουρκικά στρατεύματα και από αρκετά μεγάλο μέρος εποίκων από την Τουρκία. Αν ακυρωθεί η προοπτική της επανένωσης μέσω ομοσπονδιακής λύσης, και άρα και η ένταξη του τουρκοκυπριακού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάγκη και η απελπισία θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους Τουρκοκύπριους να ακολουθήσουν χιλιάδες συμπατριώτες τους στη μετανάστευση, είτε στο εξωτερικό είτε στην ελεύθερη Κύπρο.

Χωρίς λύση λοιπόν, θα προσφέρουμε το καλύτερο δώρο στους ακραίους, εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας. Ξεφεύγοντας από το πρωτοφανές διεθνές ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, θα μπορούν να εποικίσουν μαζικά την Βόρεια Κύπρο με εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους από την Τουρκία, δίνοντας τους και τουρκοκυπριακές «υπηκοότητες». Και τότε ένα «δημοψήφισμα» στην Βόρεια Κύπρο, σαν κι αυτό που έστησε η ρωσική ηγεσία του Πούτιν στην Κριμαία αφού την κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα και την απέσπασαν από την Ουκρανία, θα μπορούσε άνετα να «νομιμοποιήσει» την προσάρτηση της στην Τουρκία.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση, φυσικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μείνει για πάντα ακρωτηριασμένη και κολοβή, όπως μετά το 1974. Αλλά και οι συνθήκες ασφαλείας για το νότιο τμήμα της, θα είναι καλύτερες με την μετατροπή της σημερινής «Πράσινης Γραμμής» σε μεθόριο με την ίδια την Τουρκία; Με τις συνθήκες αστάθειας που επικρατούν στην Τουρκία, με τουρκικό πληθυσμό στον Βορρά που θα ξεπερνά τον ελληνοκυπριακό του Νότου, αλλά και με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων ανεξέλεγκτου αριθμού και οπλισμού;

>>

Επείγουσα ανάγκη η ριζική ανακατανομή πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού- ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ PRONEWS, 7/10/16

2016-10-16 22:19

Επείγουσα ανάγκη η ριζική ανακατανομή πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού

 

Του Θόδωρου Τσίκα*Η κοινωνία μας πρέπει να πιστέψει, πρώτα απ΄όλα, στον εαυτό της. Ότι μόνο με σκληρή δουλειά και μεθοδική προσπάθεια, μπορεί να υπερβεί τις αντιξοότητες. Να κατανοήσει ότι κανείς δεν μας υπονομεύει, αλλά και κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα.  Το εθνικό σπορ της μετάθεσης ευθυνών σε άλλους, οδηγεί σε αδιέξοδο. Οφείλουμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε "εύκολες" λύσεις, διότι απλούστατα δεν υπάρχουν! Οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν, αλλά ο εξαναγκασμός των εταίρων στο εξωτερικό είναι φενάκη.

Είναι καιρός πλέον να εγκαταλείψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας, που «βλέπουν» παντού εχθρούς. Οι διεθνείς συμμαχίες μας -οι ευρωπαϊκές αλλά όχι μόνο αυτές- είναι πολύτιμες. Με αυτές θα εξασφαλίζουμε οικονομικούς πόρους και προστατευμένο διεθνές περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη. Θα τις διατηρήσουμε μόνο με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας. Αν κατανοήσουμε, δηλαδή, πως τα δικαιώματα πάνε μαζί με την τήρηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων. Με απομόνωση και περιχαράκωση οι συνέπειες θα είναι να επιδεινωθούν δραματικά, κατά πολύ περισσότερο, οι συνθήκες για τη χώρα μας και τους πολίτες της. 

Οι βαθιές τομές και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Η "ασφάλεια" των συνηθειών είναι απατηλή. Διότι η στασιμότητα δεν σημαίνει σταθερότητα. Αντιθέτως οδηγεί σε οπισθοδρόμηση, καθώς οι άλλες χώρες δίπλα μας τρέχουν γρήγορα προς τα εμπρός. Αποτελείώ επείγουσα ανάγκη η ριζική ανακατανομή πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις δημιουργικότητας.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών 

 
 
>>

Κεντροαριστερά: με ισοτιμία, αυτονομία και αλληλοσεβασμό - ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ , ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"- protothema.gr / 13-4-2016

2016-04-13 12:15

Κεντροαριστερά: με ισοτιμία, αυτονομία και αλληλοσεβασμό

 
 
Θόδωρος Τσίκας             13-4-2016
 
 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη να οδηγηθούμε στην απαρχή διεργασιών βαθιάς αναμόχλευσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς.

Στην εκκίνηση μιας διαδικασίας επανιδρυτικού χαρακτήρα, ανασύστασης και ανασύνταξης των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σε νέα βάση.

Για κάτι τέτοιο, όμως, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ένας διάλογος σε συνθήκες ισοτιμίας, ο αλληλοσεβασμός όλων των συνομιλητών, με διατήρηση της πολιτικής αυτονομίας και της οργανωτικής αυτοτέλειας τους. 

Είναι χρήσιμο να ζητηθεί, εξ υπαρχής και με ανοιχτή καρδιά, να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες κάθε πολίτης και συλλογικό σχήμα -μικρότερο ή μεγαλύτερο- από το φιλελεύθερο Κέντρο ως την δημοκρατική και οικολογική Αριστερά, που ενδιαφέρεται για τους ίδιους στόχους. 

Μόνο έτσι θα πείσουμε ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας ότι είναι σημαντικό να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα, ώστε να συμβάλουν σε μια αφετηρία αναγέννησης της δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης. 

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει να αξιοποιηθούν θετικές κατακτήσεις που προήλθαν από μεταρρυθμιστική πνοή και σύγχρονες τομές. Και, ταυτοχρόνως, να απορριφθούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, αλαζονικές συμπεριφορές και «καθεστωτικές» πρακτικές.

Οι διεργασίες αυτές μπορούν να ωθήσουν σε ένα κίνημα ανανέωσης, ριζικών αλλαγών και νεωτερισμών, σε τολμηρές επιλογές και προγραμματική ευρηματικότητα, καθώς και στη διαμόρφωση συνεκτικού πολιτικού σχεδίου για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Και, κυρίως, απαιτείται να οδηγήσουν σε μια προγραμματική, ηθική και αξιακή επαναθεμελίωση του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου.


Το ζήτημα δεν είναι να εφεύρουμε μια νέα οργανωτική φόρμα, που θα αθροίσει έτοιμες δυνάμεις. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι το πείραμα μιας στρατηγικής στροφής. Μια πρωτότυπη προσπάθεια ανασύνθεσης και σύγκλισης, που απαιτεί αλλά και διευκολύνει την ιστορική αυτογνωσία και την αυτο-μεταρρύθμιση των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν.

Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει προσφορά χρόνου, πνευματικό μόχθο και θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες. Και πάνω απ’  όλα, γενναιότητα ψυχής και περιφρούρηση της αξιοπρέπειας όλων!


* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος,
στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών 

 

>>

Δήλωση για το νέο μυθιστόρημα "Αζάντ με λένε" (εκδόσεις Σιδέρη) του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Τζεμίλ Τουράν, Κούρδου από το Ιράκ που μένει πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, στην ιστοσελίδα Bookia - www.bookia.gr 21/1/16

2016-01-24 16:40

 

2016-01-24 16:26

«Το βιβλίο του Τζεμίλ Τουράν είναι μία συγκλονιστική μαρτυρία ή μάλλον, μια σειρά μαρτυριών, που έχουν σχέση με προβλήματα που μας αφορούν πολύ. 

Πρωτ' απ' όλα με το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κρίση, βλέπουμε τη δραματική ιστορία μικρών και μεγαλύτερων προσφύγων στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την καταπίεση στην πατρίδα τους, να έρθουν στη χώρα μας και από τη χώρα μας πολλοί από αυτούς να ταξιδέψουν στον υπόλοιπο κόσμο. 

Αλλά, βλέπουμε και κάτι που έχει ξεχαστεί ίσως λίγο, τη μεγάλη καταπίεση που υπέστη ο κουρδικός λαός από το ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ένα εξαιρετικά βάναυσο καθεστώς. 

Τους αγώνες αυτούς, τις θυσίες αυτές εμείς πρέπει να θυμόμαστε για να αγωνιζόμαστε πάντα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Θόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος

www.bookia.gr/index.php?action=Blog&post=fb852e44-175b-47a0-8557-37ce5b34e29e

 

Αίθουσα εκδηλώσεων  βιβλιοπωλείου ''Ιανός", Αθήνα-21-1-16

  

>>

Καμιά ανοχή στην τρομοκρατία! - ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ "ATHENS VOICE"-18/11/15

2015-11-18 16:49

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ "ATHENS VOICE"-18/11/15
Καμιά ανοχή στην τρομοκρατία!
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ 

www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1

 

Οι βάρβαρες επιθέσεις στο Παρίσι επανέφεραν, στην πιο δραματική μορφή του, τον κίνδυνο της διεθνούς ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Της επίθεσης ένοπλων φανατικών στους δημοκρατικούς θεσμούς, στις ανοιχτές κοινωνίες, στην ανεκτικότητα, στα δικαιώματα των γυναικών, στην ανεξιθρησκεία, στη νεωτερικότητα. Της επίθεσης εναντίον και όσων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών αποπειρώνται –έστω και στοιχειώδη- βήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτά θεωρούνται εμπόδιο για την επικράτηση των θεοκρατικών αντιλήψεων.

Δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες. Η τρομοκρατία δεν είναι «λανθασμένη» ή «ανορθόδοξη» πάλη των αδικημένων. Πρόκειται για επίθεση, βασισμένη στα πιο σκοταδιστικά και οπισθοδρομικά ιδεολογήματα, εναντίον των κατακτήσεων των πολιτών και του σύγχρονου πολιτισμού. Για την πιο επικίνδυνη μορφή ολοκληρωτισμού στις μέρες μας.

Η τρομοκρατία αποτελεί την σοβαρότερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην ασφάλεια. Η επιδίωξη για την πρόκληση όσο το δυνατόν περισσότερων θυμάτων, μεταξύ άμαχων και ανυπεράσπιστων πολιτών, παραπέμπει ευθέως στην φασιστική πρακτική της «συλλογικής ευθύνης και τιμωρίας». Οι συντεταγμένες, δημοκρατικά οργανωμένες κοινωνίες, ακόμα και όταν πολεμούν μεταξύ τους, έχουν κάποιους κανόνες. Αυτοί κάποτε εφαρμόζονται και κάποτε όχι. Αλλά στις κοινωνίες μας και στη διεθνή κοινότητα υπάρχουν όργανα ελέγχου των παραβιάσεων και επιβολής κυρώσεων. Πράγματα άγνωστα στις ολοκληρωτικές πρακτικές των τρομοκρατών.

Δεν πρέπει να ταυτίζονται, η φύση και οι επιδιώξεις της τρομοκρατίας, αφενός, με κάποιους παράγοντες που αξιοποιούνται στην ενίσχυση της δράσης και της επιχειρηματολογίας της, αφετέρου. Μπορεί η φτώχεια να ευνοεί, ως ένα βαθμό, την στρατολόγηση στην τρομοκρατική δράση, αλλά η φτώχεια δεν είναι αυτή που γεννά την τρομοκρατία. Για να οδηγηθεί κάποιος στην τρομοκρατική δράση, πρέπει να επιδράσει ιδεολογικός παράγοντας, στην περίπτωση μας ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός και φονταμενταλισμός. Μια ακραία, δηλαδή, και αντιδραστική ερμηνεία του Ισλάμ από μικρή μειοψηφία μουσουλμάνων, η οποία –υπό ορισμένες συνθήκες- μετατρέπεται σε επιθετικό φανατισμό, τον ισλαμο-φασισμό.

Η άποψη ότι, η επίλυση διεθνών προβλημάτων αρκεί για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δεν ευσταθεί. Διότι οι τρομοκράτες είναι αντίθετοι προς τις επιδιώξεις για υπέρβαση των συγκρούσεων. Στο Ιράκ αντιστρατεύονται κάθε προσπάθεια συνεννόησης των πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών παρατάξεων. Στο Αφγανιστάν αγωνίζονται για την παλινόρθωση του τυρρανικού καθεστώτος των Ταλιμπάν. Στο Παλαιστινιακό, υπονομεύουν τις προσπάθειες της παλαιστινιακής ηγεσίας για συμβιβαστική λύση με το Ισραήλ. Είναι άξιο επισήμανσης, άλλωστε, ότι όσοι ενέχονται στις τελευταίες επιθέσεις, δεν κατάγονται, ούτε από το Ιράκ, ούτε από το Αφγανιστάν, ούτε από την Παλαιστίνη, ούτε από την Τσετσενία.

Ας είμαστε σαφείς. Δεν θα αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία «μόνο αφού ο κόσμος γίνει δίκαιος», αλλά η ίδια η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι απαραίτητο στοιχείο για έναν δικαιότερο κόσμο. Η συντριβή της προϋποθέτει τη διεθνή συνεργασία. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα: στρατιωτικά, αστυνομικά, δικαστικά, νομοθετικά, πολιτικά, ιδεολογικά, οικονομικά, διπλωματικά.

Η χρήση αυτών των μέσων επιβάλλεται, βεβαίως, να γίνεται με κανόνες, τόσο εσωτερικού, όσο και διεθνούς δικαίου, να αποφασίζεται δημοκρατικά και να ελέγχεται κοινωνικά, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν πρέπει «να χάσουν την ψυχή τους», στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η επαγρύπνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να μειωθεί. Είναι αναγκαίο να συνδυάζεται ισορροπημένα η αποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών με το κράτος Δικαίου.

 

Φυσικά, αποτελεσματικότητα χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις είναι απαράδεκτη, από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρομοκρατία είναι ασύμβατη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να διαφωνήσουμε με την τρομοϋστερία, και με όσους βαφτίζουν ως «τρομοκρατία», ο,τιδήποτε δεν τους αρέσει αδιακρίτως. Και παραλλήλως, να αποφύγουμε να χαρακτηρίσουμε με ευκολία, ως «αντιδημοκρατική», οποιαδήποτε προσαρμογή των κρατικών θεσμών και μηχανισμών στις νέες, εξελιγμένες δυνατότητες και οπλοστάσια των τρομοκρατών. Να αποφασίσουμε κοινά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, χωρίς προκαταλήψεις, και δίχως να μας διαφεύγει ποτέ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δικαιώματα είναι ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός.

>>

ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, 240 ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ ΚΙ ΕΓΩ "Υποστηρίζουμε το ΝΑΙ

2015-07-04 19:29

ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, 240 ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ ΚΙ ΕΓΩ
....................................................................................
"Υποστηρίζουμε το ΝΑΙ, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη διάσωση της οικονομίας, για τη διασφάλιση στοιχειώδους δικτύου ασφαλείας για τους ασθενέστερους και τους μετανάστες. Το ΝΑΙ για μας σημαίνει πάνω από όλα και στήριξη της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής ταυτότητας κι ενός καλύτερου αύριο για την Ελλάδα."

https://red-pep.blogspot.gr/2015/07/blog-post_3.html

>>

ΑΡΘΡΟ-"Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ", 18/6/2015/ Θετικό βήμα το νομοσχέδιο για ιθαγένεια, αλλά χρήζει βελτιώσεων

2015-06-18 21:57

www.efsyn.gr/arthro/thetiko-vima-nomoshedio-alla-hrizei-veltioseon

ΑΡΘΡΟ-"Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ", 18/6/2015

 

Θετικό βήμα το νομοσχέδιο για ιθαγένεια, αλλά χρήζει βελτιώσεων

Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ

Πολιτικού Επιστήμονα-Διεθνολόγου,
Τομέας Θεσμών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που προσφάτως κατατέθηκε στη Βουλή, και ρυθμίζει θέματα απόδοσης ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής, είναι ένα σημαντικό βήμα που ρυθμίζει ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και καιρό. Κυρίως, όμως, αποτελεί μια οφειλόμενη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας προς τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Η παρέμβαση αυτή ήταν αναγκαία. Διότι μετά τον πρωτοπόρο νόμο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2010, που είχε προτείνει ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακύρωσε 10 άρθρα του νόμου αυτού. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η εξαιρετικά "στενή" δικαστική ερμηνεία του Συντάγματος, επηρεάστηκε από ένα ξενοφοβικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ του Α.Σαμαρά και ακροδεξιούς κύκλους. Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την τολμηρή νομοθετική και πολιτική πρωτοβουλία, έπρεπε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ και την βούληση της Πολιτείας.

Με το νόμο του 2010 εναρμονιζόταν η χώρα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αποτυπώθηκε η βαθύτατα προοδευτική πολιτική βούληση, να αναγνωρισθεί η δεύτερη γενιά μεταναστών και να δημιουργηθεί μια διαδικασία μέσα από την οποία θα αποφασίζεται με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια σε ποιους θα δοθεί η ελληνική ιθαγένεια. Ο στόχος είναι να μπορέσουν -υπό προϋποθέσεις- όσοι αποτελούν αυτή τη γενιά, να προσφέρουν ως πολίτες στην ελληνική κοινωνία.

Το τωρινό, όμως, νομοσχέδιο χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις, καθώς φαίνεται να αποκλείει -εκ των προτέρων- έναν αρκετά σημαντικό αριθμό παιδιών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ από μετανάστες γονείς, από τη διαδικασία κτήσης της ιθαγένειας. Είναι αναγκαία η άμεση ψήφιση ενός βελτιωμένου, σε σχέση με το σημερινό, νομοσχεδίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Κεντρικό στοίχημα δεν μπορεί παρά να είναι η διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα συνδυάζει την ορθή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την δημόσια ασφάλεια και την δημιουργική κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μια πολιτική απαλλαγμένη από εθνικιστικές αγκυλώσεις, βασισμένη στην διαπολιτισμική συμβίωση.

 

 

>>

Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολιτικό σκηνικό-'Αρθρο στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", 18/1/2015

2015-01-22 01:57

Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολιτικό σκηνικό

                                                                

                                                                                              Του Θόδωρου  Τσίκα*

                                       

Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα μπορεί να εκφράσει τις νέες ανάγκες και προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, στη μετά-Μνημόνιο περίοδο.

Ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα εκπροσωπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες, που κατανοούν ότι η οριστική ήττα των πάσης φύσεως παλαιοκομματικών αντιλήψεων και των πάσης προελεύσεως λαϊκιστικών πρακτικών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Μια ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου είναι αναγκαία για να προωθηθούν μεγάλες τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα καταπολεμούν τις αιτίες που μας οδήγησαν σε επώδυνες αλλά αναγκαίες επιλογές τα τελευταία χρόνια. Για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, για πλήρη ανακατανομή πόρων και εξουσιών, για αναπροσαρμογή συνηθειών και νοοτροπιών του παρελθόντος.

Με νεωτεριστικές ιδέες και καινοτόμες επιλογές, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το πρόβλημα δεν είναι απλά να βγούμε από το Μνημόνιο. Αυτό πρέπει, φυσικά, να γίνει, προσεκτικά και με προστατευμένη έξοδο στις αγορές. Χωρίς τη βιασύνη με την οποία επιχειρήθηκε να γίνει λίγο πριν το τέλος του 2014, με μεγάλες διακηρύξεις που οδήγησαν σε άτακτη υποχώρηση από την αντίδραση των αγορών. Γι’ αυτό, χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Σοβαρότητα, ρεαλισμός και αίσθηση ευθύνης.

Το κύριο όμως είναι, πώς θα αντιμετωπίσουμε μόνιμα τα αίτια που μας οδήγησαν στην υποχρέωση να δεχθούμε το Μνημόνιο. Τις στρεβλώσεις, δηλαδή, που με ευθύνη του πολιτικού συστήματος αλλά και σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας, είχαν γίνει αποδεκτές και ανεκτές. Τις σχέσεις «δούναι και λαβείν», από τις οποίες πολλοί ήταν ευχαριστημένοι και με τις οποίες ήταν βολεμένοι. Η «μετα-πελατειακή» Ελλάδα πρέπει να οικοδομηθεί, ακριβώς για να μην έχουμε άλλη λιτότητα, και προπάντων για να μην χρειαστούμε νέα Μνημόνια.

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

>>

ΔΗΛΩΣΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ Αθήνα, 3/1/2015 Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολιτικό σκηνικό

2015-01-10 04:21
ΔΗΛΩΣΗ
 
 Αθήνα, 3/1/2015
 
Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολιτικό σκηνικό
 
Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα μπορεί να εκφράσει τις νέες ανάγκες και προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, στη μετά-Μνημόνιο περίοδο.
 
Ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα εκπροσωπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες, που κατανοούν ότι η οριστική ήττα των πάσης φύσεως παλαιοκομματικών αντιλήψεων και των πάσης προελεύσεως λαϊκιστικών πρακτικών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υπέρβαση των αδιεξόδων.
 
Μια ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου είναι αναγκαία για να προωθηθούν μεγάλες τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα καταπολεμούν τις αιτίες που μας οδήγησαν σε επώδυνες αλλά αναγκαίες επιλογές τα τελευταία χρόνια. Για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, για πλήρη ανακατανομή πόρων και εξουσιών, για αναπροσαρμογή συνηθειών και νοοτροπιών του παρελθόντος.
 
Πιστεύω ότι, με νεωτεριστικές ιδέες και καινοτόμες επιλογές, το πολιτικό σχήμα που συγκροτείται με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.
 
Γι’ αυτούς τους λόγους, υπέβαλα την παραίτηση μου από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και γνωστοποίησα την αποχώρηση μου από το κόμμα.
                                                                                                    
                                                                                                          Θόδωρος Τσίκας
>>

Καθαρές κουβέντες για το μέλλον του προοδευτικού χώρου - Άρθρο στην εφημερίδα "στο Καρφί", 6/12/2014

2014-12-11 01:33

Καθαρές κουβέντες για το μέλλον του προοδευτικού χώρου

                                                                                                                             

                                                                            Του Θόδωρου Τσίκα*

Ο προοδευτικός κεντροαριστερός χώρος, με κορμό το ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει σήμερα κίνδυνο συμπίεσης από τον δεξιό συντηρητισμό της ΝΔ και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες, χρειάζεται όλοι να μιλήσουμε ανοιχτά, με καθαρές κουβέντες, σαφείς επισημάνσεις, χωρίς μισόλογα, με ειλικρινείς παραδοχές.

 

1) Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφύγουμε αυταπάτες, τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας και τις μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε τη δυνατότητα στον χώρο μας «να σταθεί». Η υποχώρηση όμως των ποσοστών μας, ακόμα και σε σχέση με το «ιστορικά χαμηλότερο» αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες. Η υποτίμηση τους θα ήταν σοβαρό λάθος.

 

2) Πρέπει να παραδεχτούμε ειλικρινά ότι πολλοί από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δεν συμπορεύονται σήμερα μαζί μας. Το εύρος της προσπάθειας ήταν μικρό στο σχήμα της «Ελιάς», και συνεχίζει να είναι μικρό σήμερα.

 

 

3) Οι διαφορετικές απόψεις, οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις είναι στοιχείο ενός γνήσιου δημοκρατικού διαλόγου. Η αγνόηση τους, η «αφ΄ υψηλού» κριτική και η περιφρονητική αντιμετώπιση τους δεν συνάδουν με το ήθος της παράταξης μας και βαθαίνουν τα χάσματα.

 

 

4) Είναι επιβεβλημένο να επιδειχθεί σεβασμός στα ιστορικά βιώματα και στην πορεία, στις πολιτικές ευαισθησίες, στα πρότυπα και στα σύμβολα χιλιάδων αγωνιστών της κοινωνικής βάσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Πολλοί από αυτούς έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν, ανιδιοτελώς, δυνάμεις και ψυχή στις προσπάθειες και στους αγώνες του χώρου.

 

 

5) Δεν μπορεί να ζητηθεί από κανένα πολιτικό σχήμα να διαλυθεί. Δεν μπορεί να ζητηθεί από κανένα σχήμα να προσχωρήσει κάπου. Δεν μπορεί να ζητηθεί  από κανένα σχήμα να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση από κάποιο από τα σχήματα, να αρνηθεί την Ιστορία του, το παρελθόν του, ή τις θέσεις του.

 

Οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης των στοιχείων αυτών, θα οδηγήσει σε κρίση και βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

 

6) Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ευθεία ή πλάγια ανάμιξη ή παρέμβαση, μέσω των διαδικασιών της Δημοκρατικής Παράταξης, στα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια απόπειρα θα ήταν πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτη, αλλά και βλαπτική για όλους. Το ΠΑΣΟΚ έχει τα δικά του θέματα, προβλήματα και αντιθέσεις. Πρέπει να αφεθεί να τα επιλύσει μόνο του και με τις δικές του διαδικασίες. Η προοπτική του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα του κόσμου του και μόνον.

 

 

7) Έχω υποστηρίξει, από τον Ιούλιο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ότι επιβάλλεται να διοργανωθεί Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα αποφασιστούν η πολιτική, το πλαίσιο και οι διαδικασίες που θέλει να προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, καθώς και το μέλλον της παράταξης, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Μια τέτοια διαδικασία, πέραν της αναγκαίας δημοκρατικής νομιμοποίησης, θα αναζωογονήσει τις διαδικασίες του,  δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις σε χιλιάδες ανθρώπους.

 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στην τελευταία συνεδρίαση της, είχε ρητά αποφασίσει ότι, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα αυτά, και θα διατηρεί το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συγκληθεί εκ νέου, ώστε να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και να επανατοποθετηθεί. Είναι αναγκαίο οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν άμεσα, ώστε να είναι σαφές το τοπίο και να μην εντείνονται οι ασάφειες και οι καχυποψίες.

 

 

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
 

>>

'' Ελληνοτουρκικός διάλογος, αντίδοτο στην ένταση''- άρθρο στην "ATHENS VOICE", 7/12/2014

2014-12-07 23:38

Ελληνοτουρκικός διάλογος, αντίδοτο στην ένταση

 

Του Θόδωρου Τσίκα*

 

 

Ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, είναι απολύτως απαραίτητος, αναγκαίος και χρήσιμος. Είναι το μόνο αντίδοτο στην ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών και έχει αποφέρει οικονομικά οφέλη, που είναι σημαντικά για την χώρα μας που ζει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η πείρα έχει δείξει ότι το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, έχει αποτρέψει θερμά επεισόδια και κρίσεις «τύπου Ίμια», από το 1996 και μετά. Επίσης, οι καλές διμερείς σχέσεις αποτελούν θετικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού.

 

Είναι φανερό, ότι υπάρχουν στην Τουρκία κύκλοι, που κατά καιρούς επιθυμούν δημιουργία έντασης στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας, δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. Επίσης θεωρούν ότι ο πολιτικός διάλογος δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, διότι δυσπιστούν προς τις προθέσεις της Ελλάδας και κυρίως προς τις προθέσεις των Ευρωπαίων, τους οποίους «βλέπουν» να χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να εμποδίσουν την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την τουρκική υπεροπλία σε ορισμένους τομείς, ώστε να υποχρεώσουν Ελλάδα και άλλους παράγοντες να διαπραγματευθούν στο δικό τους «γήπεδο».

 

Γι’ αυτό ακριβώς, η Ελλάδα έχει συμφέρον να μην παρασυρθεί σε μια τακτική όξυνσης με την Τουρκία. Επιβάλλεται η μέγιστη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από την ελληνική πλευρά.Η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να παγιδευτεί σε μια κλιμάκωση της έντασης, που θα την καθιστούσε μέρος του προβλήματος και θα οδηγούσε πάλι τους διεθνείς παράγοντες να την ξαναδούν σαν μια προβληματική χώρα. Εξάλλου, τίποτα δεν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο να οδηγήσει, με κάποιο ανεξέλεγκτο χειρισμό, σε ευρύτερη ελληνοτουρκική κρίση, που θα επέβαλε στη συνέχεια μια εξωτερική επιδιαιτησία. Και συν τοις άλλοις, θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό και την οικονομική προοπτικήμας, με αποθάρρυνση επενδύσεων, ανάγκη για νέα εξοπλιστικά συστήματα κλπ.

 

Είναι σημαντικό να συνεχιστούν, τόσο ο διμερής διάλογος για συνεργασία στα θέματα «χαμηλής πολιτικής» (οικονομία, εμπόριο, πολιτιστικές ανταλλαγές, τουρισμός κλπ), όσο και οι «διερευνητικές συζητήσεις» για τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (υφαλοκρηπίδα και συνδεόμενα συναφή θέματα). Τα «αγκάθια» που απομένουν, πρέπει σταδιακά να αφαιρεθούν για να μην αποτελούν «προσάναμμα» για πιθανή ανάφλεξη. Η πρόοδος στα θέματα του διαλόγου, πέραν του προφανούς οφέλους για τις δύο χώρες, θα αφαιρέσει επιχειρήματα από τους τουρκικούς εκείνους κύκλους που ισχυρίζονται στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, ότι μόνον με αντιπαράθεση είναι δυνατόν να λυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, και θα αποδυναμώσει το ειδικό βάρος τους.

Οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας σχετικά με  τις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες, είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα στρατηγική, καθώς το Κυπριακό συνδέεται στενά με τα ζητήματα ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, που διεκδικεί ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον ρόλο, χωρίς ενεργή συμμετοχή στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής.

 Η Τουρκία επιχειρεί να καταγράψει αμφισβητήσεις, στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ότι χωρίς τη συμμετοχή της δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Πάντως μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση από την πλευρά της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ. Παρά την προσεκτική τακτική του διεθνούς παράγοντα προς την τουρκική στάση, υπάρχουν όρια που συνδέονται με ευρύτερες παραμέτρους στην περιοχή.Ουδείς μπορεί να αποδεχθεί εύκολα την ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, που τελικά επιδιώκει η Τουρκία.

Η Κύπρος, προς το παρόν,οφείλει να συνεχίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων,να επιστρέψει υπό όρους στον διάλογο για την επίλυση του Κυπριακούκαι να αποφύγει λογικές όξυνσης. Να δουλέψει με τον χρόνο, το δίκαιο των απόψεών της και τον θετικό και χρήσιμο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη Κύπρου και Ελλάδας, ότι μόνο η οριστική λύση του Κυπριακού, μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ για μια διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία, λύση που δεν μπορεί παρά να αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό, θα άρει τις αιτίες και τις αφορμές κλιμάκωσης της έντασης και θα διασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Συνθήκες, δηλαδή, σταθερότητας, ασφάλειας, και ευημερίας με την αξιοποίησητων πλουτοπαραγωγικών πηγών του Νησιού και από τις δύο κοινότητες.

Για την αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, όταν προκύψουν, υπήρξε κοινό έδαφος κατά τις συνομιλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από τους προηγούμενους ηγέτες των δύο πλευρών, Χριστόφια και Ταλάτ, αλλά και μνημονιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων. Αυτά τα στοιχεία, μπορούν μεταξύ άλλων να νομοθετηθούν στην Κύπρο, ώστε να επιδειχθεί ειλικρινής βούληση συνεννόησης.

 

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, μέλος της           

Κεντρικής  Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

 

 

 

 

www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

 

>>

ΟΜΙΛΙΑ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (2.11.2014)

2014-11-02 16:20

 

ΟΜΙΛΙΑ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (2.11.2014)

 

1)Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφύγουμε τις αυταπάτες, τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας και τις μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε, βέβαια, τη δυνατότητα στον χώρο μας «να σταθεί». Η υποχώρηση όμως των ποσοστών μας, ακόμα και σε σχέση με το «ιστορικά χαμηλότερο» αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα και τις δυσκολίες. Η υποτίμηση τους θα ήταν σοβαρό λάθος.

 

2)Πρέπει να παραδεχτούμε ειλικρινά ότι πολλοί από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δεν συμπορεύονται σήμερα μαζί μας. Το εύρος της προσπάθειας ήταν μικρό στο σχήμα της «Ελιάς» και είναι μικρό και σήμερα.

 

3)Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις "ψυχές", τις αποχρώσεις, τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποκλεισμούς.

 

Ταυτοχρόνως, είναι επιβεβλημένο να επιδειχθεί σεβασμός στα ιστορικά βιώματα και στην πορεία, στις πολιτικές ευαισθησίες, στα πρότυπα και στα σύμβολα χιλιάδων αγωνιστών της κοινωνικής βάσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Πολλοί από αυτούς έδωσαν και δίνουν ανιδιοτελώς δυνάμεις και ψυχή στις προσπάθειες και στους αγώνες του χώρου. Οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις είναι στοιχείο ενός γνήσιου δημοκρατικού διαλόγου. Η αγνόηση τους, η «αφ΄ υψηλού» κριτική και η περιφρονητική αντιμετώπιση τους δεν συνάδουν με το ήθος της παράταξης μας και βαθαίνουν τα χάσματα.

 

 

4)Η απόφαση μας προβλέπει την δημιουργία ενός σχήματος-ομπρέλα, μιας         συνεργασίας, μιας συμμαχίας, μιας συμπαράταξης αυτόνομων δυνάμεων, Κινήσεων και προσωπικοτήτων.  Επομένως: δεν μπορεί να ζητηθεί από κανένα σχήμα να διαλυθεί. Δεν μπορεί να ζητηθεί από κανένα σχήμα να προσχωρήσει κάπου. Ή δεν μπορεί να ζητηθεί  από κανένα σχήμα να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση από κάποιο από τα σχήματα που συμμετέχουν, να αρνηθεί την Ιστορία του, το παρελθόν του, ή τις θέσεις του.

 

Η διατήρηση της αυτονομίας όσων συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια συμπαράταξης, δεν ενδιαφέρει μόνο τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ενδιαφέρει και τις άλλες Κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες που συμμετέχουν, αλλά και –κυρίως- όσους αποφασίσουν στο μέλλον να συνεργαστούν μαζί μας.        

 

Οποιαδήποτε, τυχόν, προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ακύρωσης ή αλλοίωσης της απόφασης αυτής, και της εσωτερικής ισορροπίας της, θα βλάψει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και την προσπάθεια συγκρότησης ενός κεντροαριστερού πόλου. Αντί να συσπειρώσει ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις, θα οδηγήσει σε κρίση και βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

 

 

5)Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ευθεία ή πλάγια ανάμιξη ή παρέμβαση, μέσω των διαδικασιών της Δημοκρατικής Παράταξης, στα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια απόπειρα θα ήταν πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτη, αλλά και βλαπτική για όλους. Το ΠΑΣΟΚ έχει τα δικά του θέματα, προβλήματα και αντιθέσεις. Πρέπει να αφεθεί να τα επιλύσει μόνο του και με τις δικές του διαδικασίες. Η προοπτική του είναι θέμα των μελών του και μόνον.

 

 

6)Είχα υποστηρίξει ότι πριν από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (έστω και με τους συνέδρους του τελευταίου Συνεδρίου), που θα αποφάσιζε το πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ στους εταίρους και συνεργαζόμενους με αυτό.

 

Εφ’ όσον δεν αποτελούμε ενιαίο κόμμα, ούτε προβλέπεται από την απόφαση μας να γίνουμε, προτείνω: ο οδικός χάρτης των διαδικασιών, τα χρονοδιαγράμματα, η μορφή των διαδικασιών προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, να τεθούν προς έγκριση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και όλων των συνεργαζόμενων δυνάμεων. Είναι αναγκαίο οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν άμεσα, ώστε να είναι σαφές το τοπίο και να μην εντείνονται οι ασάφειες και οι καχυποψίες.

 


 

>>

Ομιλία Θόδωρου Τσίκα, μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, στην Πανελλήνια Σύσκεψη Στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, 14.9.2014

2014-09-14 17:39
Ομιλία Θόδωρου Τσίκα, μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, στην Πανελλήνια Σύσκεψη Στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, 14.9.2014
 
-          Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ, κατά την τελευταία περίοδο, παρουσιάζει φαινόμενα «συλλογικής νεύρωσης», για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο «ομαδική παράκρουση». Αυτό αδικεί όσους στήριξαν την προσπάθεια της παράταξης, ιδιαίτερα την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών.
 
-          Προσπαθούμε να χτίσουμε μια πολιτική συμμαχιών, να κάνουμε ανοίγματα στις άλλες μικρότερες δυνάμεις του «ενδιάμεσου» κεντροαριστερού χώρου, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πολιτικό σχεδιασμό, χωρίς πλάνο πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, με μέλη και στελέχη που αισθάνονται αποξενωμένα από κάθε συμμετοχή σε οποιονδήποτε εσωτερικό διάλογο και διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 
-          Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια σύμπραξη εχεφρόνων και νουνεχών στελεχών, ανεξάρτητα από υπαρκτές διαφορές απόψεων σε άλλα ζητήματα, τα οποία: α) θα αντιλαμβάνονται ότι έχουμε φτάσει στα όρια επιβίωσης του χώρου μας, β) είναι διατεθειμένα να χτυπήσουν το καμπανάκι κινδύνου για την διάρρηξη των τελευταίων συνδετικών ιστών μεταξύ μας, και γ) είναι έτοιμα να αναλάβουν το βαρύ φορτίο μιας θεσμικής, προγραμματικής, πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.
 
Και, κυρίως , με ευθύνη των ηγετικών κλιμακίων, να προωθήσουν την διαμόρφωση ενός σταθερού πεδίου έκφρασης, διαλόγου και παρέμβασης των μελών μας.
 
Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων,  και με μια συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, έστω και με τους συνέδρους του τελευταίου Συνεδρίου μας.
 
-          Για την συγκρότηση του πόλου της Κεντροαριστεράς, που θα αντιπαρατεθεί στον δεξιό συντηρητισμό της Ν.Δ. και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Ιουλίου, που λήφθηκε με δυσκολίες αλλά και συνθέσεις.
 
Η απόφαση τονίζει ότι τόσο πριν, κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια του. Θα διατηρήσει, δηλαδή, τις δομές του, τα όργανα του, τις διαδικασίες του, τις οργανώσεις του και την ιδιότητα των μελών του κόμματος.
 
Ότι μιλάμε για την δημιουργία ενός σχήματος-ομπρέλλα, μιας συνεργασίας, μιας συμμαχίας, μιας συμπαράταξης αυτόνομων δυνάμεων, Κινήσεων και προσωπικοτήτων.
 
Οποιαδήποτε, τυχόν, προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ακύρωσης ή αλλοίωσης της απόφασης αυτής και της εσωτερικής ισορροπίας της θα βλάψει και το ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια συγκρότησης ενός τρίτου, κεντροαριστερού πόλου. Αντί να συσπειρώσει ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις, θα οδηγήσει σε κρίση και βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
 
Η διατήρηση της αυτονομίας όσων συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια συμπαράταξης δεν ενδιαφέρει μόνο τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρει και όσες μικρότερες Κινήσεις επιθυμούν ήδη να συμμετάσχουν, αλλά και όσους αποφασίσουν στο προσεχές μέλλον να συνεργαστούν μαζί μας.
 
-          Αν τηρηθούν τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν αρκετές δυνάμεις, που αρνούνται την καρικατούρα διπολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το ΠΑΣΟΚ, όσο είναι η μεγαλύτερη δύναμη του «ενδιάμεσου» χώρου, οφείλει -υπό αυτές τις προϋποθέσεις- να προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία και να δικαιώσει έτσι και τον δικό του ρόλο.
 
>>

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (12.7.2014)

2014-07-12 21:17

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (12.7.2014)

 

Εκλογικά αποτελέσματα

-         Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδωσαν την δυνατότητα στον χώρο μας να σταθεί, πλην όμως συνιστούν σαφή μείωση, και μάλιστα σε σχέση με το ιστορικά χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος, τον Ιούνιο 2012. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί με σαφήνεια. Το μήνυμα των εκλογέων προς εμάς ήταν: δεν δίνουμε «λευκή επιταγή», θέλουμε ο χώρος να υπάρχει και να μην διαλυθεί, αλλά εσείς πρέπει να αναλάβετε σοβαρές πρωτοβουλίες.

-         Τα αποτελέσματα στην Αυτοδιοίκηση, ειδικά στις Περιφέρειες αλλά και γενικά, είναι ακόμα πιο ανησυχητικά. Υποστήκαμε σοβαρή ήττα και σοβαρή υποχώρηση των δυνάμεων και των θέσεων μας στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό πρέπει να «χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου», καθώς το ΠΑΣΟΚ αναπτύχθηκε μέσα από τις προσβάσεις του στην Αυτοδιοίκηση.

ΠΑΣΟΚ και ανασυγκρότηση Κεντροαριστεράς

-          Το μείζον θέμα είναι η συγκρότηση του τρίτου πόλου της πολιτικής ζωής από δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του φιλελεύθερου Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, που θα αντιπαρατεθεί με τον δεξιό συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερβούμε την διασπορά των «ενδιάμεσων» δυνάμεων, να θέσουμε τη δική μας ατζέντα, να αποφύγουμε περαιτέρω συρρίκνωση στην ερχόμενη πολωμένη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

-          Ένα ΠΑΣΟΚ μόνο του και απομονωμένο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, αλλά και τυχόν διάλυση ή διάχυση του ΠΑΣΟΚ θα μας αποξενώσει από χρήσιμες δυνάμεις. Γι αυτό η μορφή της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι συμμαχία, συνεργασία, συμπαράταξη αυτόνομων κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων, σε ισότιμη βάση και χωρίς ηγεμονισμούς.

-          Αν τεθεί από τον οποιονδήποτε πρόταση μετεξέλιξης, προσχώρησης ή διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αυτή δεν μπορεί παρά να συζητηθεί από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσω Συνεδρίου του.

-          Εφόσον, ορθώς, διατηρείται η πολιτική αυτονομία και η οργανωτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ, τόσο πριν όσο και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί πρωτύτερα Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τους συνέδρους του τελευταίου Συνεδρίου, που θα αποφασίσει τις θέσεις και τις διαδικασίες που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ στους εταίρους και συνεργαζόμενους με αυτό.

-          Ο οδικός χάρης των διαδικασιών, τα χρονοδιαγράμματα, η μορφή των διαδικασιών προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, πρέπει να τεθούν προς έγκριση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και φυσικά και των άλλων συνεργαζόμενων δυνάμεων. Είναι αναγκαίο οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν άμεσα, ώστε να είναι σαφές το τοπίο και να μην δημιουργούνται ασάφειες και καχυποψίες.

>>

Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" - 8/7/2014: Πόλος συσπείρωσης με καθαρές απόψεις

2014-07-08 21:18
 
Πόλος συσπείρωσης με καθαρές απόψεις
 
                                                                                  
                                                                                      ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ*
 
 
Στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, ας μου επιτραπεί να επισημάνω τέσσερα σημεία, τα εξής:
 
1) Κύριο μέλημα είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της οικολογίας, που θα αντιμετωπίσει τον συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
 
2) Η συνεργασία πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την  πολιτική αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον να αρνηθεί την Ιστορία, το παρελθόν, τις θέσεις του. Η συμφωνία θα είναι προγραμματική. Για το πώς θα προχωρήσει η μετά-Μνημόνιο Ελλάδα: με ποιο σχέδιο, προτάσεις και συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις.
 
3)  Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωση του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό. Πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί στις διαδικασίες με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο. Η στάση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση! Ταυτοχρόνως, οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες και αποκλεισμούς.
 
4)  Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ να έχει διακριτή πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Η προσπάθεια αυτή επιβάλλεται να είναι σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.
 
* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
 

>>

Δήλωση Θεόδωρου Τσίκα, Μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης

2014-06-29 14:30

Θ. Τσίκας: «Να διαφυλάξουμε την αυτονομία μας»

 

tsikas2

 

Δήλωση Θεόδωρου Τσίκα, Μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης:

 

«Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς για να αντιμετωπίσει τον συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεργασία πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον, να αρνηθεί την Ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωση του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο στις σχετικές διαδικασίες.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την διεργασία, πρέπει να είναι: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση!»

 

https://www.smartpost.gr/%CE%B8-%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC/

 

>>

Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για την επόμενη ημέρα της παράταξης. ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ – ΜΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ «Να διαφυλάξουμε την αυτονομία μας»

2014-06-04 15:49

 

Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για την επόμενη ημέρα της παράταξης

3. Ιουνίου, 2014

kassis-karximakis-tsikas-xristidis

Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν αποκλειστικά στο CRASHonline.gr για το μέλλον της κεντροαριστεράς και εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης. Το καθοριστικό ερώτημα που τίθεται είναι αν το ΠΑΣΟΚ πρεέπι να κινηθεί αυτόνομα ή με… τις ρίζες της Ελιάς.
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των τεσσάρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο CRASHonline.gr

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Να τελειώνουμε επιτέλους με τη Δεξιά!»

«Πρέπει κάποια στιγμή αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός με την Δεξιά να λήξει. Αν λάβουμε υπόψη μας τα μηνύματα των Ευρωεκλογών θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Να αλλάξει πρόσημο προς πιο προοδευτική αριστερή κατεύθυνση όχι για λόγους ιδεολογικούς αλλά για λόγους που ταυτίζονται με την μεγάλη ιστορία του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που διαφωνεί με αυτό το θέμα και θα πρέπει όλοι εμείς οι λίγοι που πήραμε το 8% στις ευρωεκλογές να αποτελέσουμε την μαγιά ώστε να έρθουν κι άλλοι από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ – ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Αν δεν μπορεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μας το πει…»

«Εμείς ως κίνηση των 75 όλα αυτά που λέγονται σήμερα τα είχαμε πει με κείμενο παρέμβαση 800 στελεχων από όλη την ΕΛΛΆΔΑ από τις 12 Οκτωβρίου του 2013 και είχαμε συγκεντρώσει πάνω από 1000 υπογραφές. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με θέμα αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση. Πρέπει να συγκρουστούμε με όλους εκείνους που υπονομεύουν τον εθνικό πλούτο και την πληρώνουν πάντα οι φτωχοί και οι αδύνατοι. Αν δεν μπορεί η υπάρχουσα ηγετική ομάδα να το κάνει, να το πει και να το δηλώσει για να το γνωρίζουμε. οι πολιτικές και τα περιεχόμενα είναι που καθορίζουν τις επιλογές των πολιτών και των ανθρώπων και όχι οι διοικητικές συγκολλήσεις κορυφής χωρίς περιεχόμενο και χωρίς μήνυμα. Το ιδεολογικό και το πολιτικό οπλοστάσιο της αριστεράς έχει στερέψει. Έχουν ειπωθεί όλα και με ωραίο τρόπο. Αυτό που μένει είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι πολιτικές που ασκούνται ή θα ασκηθούν παράγουν ωφέλεια για τους ανθρώπους και δημιουργούν πραγματικά μια νέα ελπίδα και μια νέα αξιοπρέπεια σε ένα κράτος που λειτουργεί με κανόνες για τα μόνιμα θύματα της κρίσης και τους πραγματικούς δημιουργούς της οικονομίας και όχι τους αεριτζήδες και τους ανθρώπους της εύκολης προσπάθειας».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ – ΜΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ
«Να διαφυλάξουμε την αυτονομία μας»

«Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς για να αντιμετωπίσει τον συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον, να αρνηθεί την Ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του. Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωση του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο στις σχετικές διαδικασίες. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την διεργασία, πρέπει να είναι: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση!»

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
«Στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, λίγοι μιλούν…»

«Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει μέσω media και social media. Υπάρχουν όργανα, στα οποία όταν βρισκόμαστε λίγοι μιλάνε. Όσοι μετατρέπουν το μήνυμα των ευρωεκλογών σε εσωκομματική συζήτηση γύρω από τις πιθανές κομματικές συμμαχίες μετά τις εκλογές, επιλέγουν να αλλάξουν θέμα γιατί φοβούνται ότι θα μείνουν μετεξεταστέοι στις ανάγκες της κοινωνίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.crashonline.gr/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D/

>>

Όραμα, σχέδιο και σοβαρότητα - ΑΡΘΡΟ, εφημερίδα "στο Καρφί", 22-3-2014

2014-03-22 16:23

Όραμα, σχέδιο και σοβαρότητα

        (εφημερίδα "στο Καρφί", 22-3-2014. Απάντηση στην έρευνα με θέμα: " Όροι και προϋποθέσεις για ενότητα στην Κεντροαριστερά" )                                                                 

Του Θόδωρου Τσίκα

πολιτικού επιστήμονα-διεθνολόγου,

μέλους της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

 

Τα τελευταία χρόνια, είναι βέβαιο ότι υπήρξαν λάθη, αδυναμίες, και παραλείψεις. Η κριτική αποτίμηση της πορείας είναι απαραίτητη. Αλλά αυτή δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή απαξίωσης, γκρίνιας και μιζέριας. Τώρα θα κριθεί, αν στη νέα περίοδο επικρατήσουν δυνάμεις που επιθυμούν να διασφαλίσουν τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της χώρας και να ξεπεράσουν καθυστερήσεις και στρεβλώσεις. Ή αν ανακοπεί αυτή η πορεία από δυνάμεις λαϊκισμού, αναχρονισμού, δημαγωγίας, οπισθοδρόμησης και συντηρητικής παλινόρθωσης.

 

Η συζήτηση δε μπορεί να περιορίζεται μεταξύ στελεχών που, χρησιμοποιώντας δική τους «διάλεκτο», προσπαθούν να αποδώσουν ή να αποσείσουν ευθύνες. Αντιθέτως, πρέπει να είναι ανοιχτή σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, καθώς και να παρακινήσει σε προγραμματική ευρηματικότητα και καινοτομία.

 

Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό αν όλοι σηκωθούμε λίγο ψηλότερα από το εσωκομματικό πεδίο, αν δεν περιοριστούμε σε «στενές» διαδικασίες που θεωρούνται κέντρο της Γης και αν προσπαθήσουμε να συνδεθούμε με τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών. Αν αντιληφθούμε ότι η πολιτική δεν γίνεται με γκρίνιες, εσωκομματικούς υπολογισμούς και χαρακτηρισμούς, αλλά με όραμα , σχέδιο και σοβαρότητα.

>>

Ομιλία στην Συνδιάσκεψη της "Ελιάς" για τις ευρωεκλογές

2014-03-09 09:33

 

ΟΜΙΛΙΑ

 

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ

 

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

 

                        Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συναγωνιστές, συντρόφισσες και σύντροφοι, κατ’ αρχάς νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι η σημερινή διαδικασία έχει μια πρωτοτυπία, μια σημαντική, ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία.

                        Νομίζω ότι είναι  η πρώτη φορά στη νεώτερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, που διοργανώνεται μια κοινή διαδικασία, μια κοινή διάσκεψη, ένα κοινό συνέδριο από πολλούς διαφορετικούς φορείς, που διατηρούν την αυτονομία τους και έχουν κοινό εκλογικό στόχο.

                        Άλλες φορές τέτοιου τύπου εκλογικές συνεργασίες δεν γίνονταν, ή δεν γίνονταν με αυτό τον ισότιμο και θεσμικό τρόπο. Ή και εάν γίνονταν, δεν προϋπήρχαν Σώματα τα οποία προβληματίζονταν πάνω στους εκλογικούς στόχους, στο πρόγραμμα και τους υποψηφίους αυτού του σχηματισμού.

                        Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή διαδικασία έχει ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μια εξαιρετική σημασία.

                        Όμως αγαπητοί συναγωνιστές και αγαπητοί σύντροφοι, πρέπει εδώ νομίζω να μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά.

                        Ως γνωστόν, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ή ίσως και οι καλοί φίλοι πρέπει να κάνουν καλούς λογαριασμούς. Έχω μερικά ερωτήματα τα οποία θα ήθελα να μοιραστούμε και φεύγοντας από εδώ, να τα σκεφτούμε.

                        Μπορέσαμε, αγαπητοί φίλοι, σε αυτή τη μέχρι τώρα πορεία μας μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το Σώμα, να αποφύγουμε λάθη; Να αποφύγουμε άτσαλες κινήσεις; Να αποφύγουμε ενέργειες που διεύρυναν αντί να κλείνουν καχυποψίες; Αντί να αίρουν δυσπιστίες;

                        Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσουμε "όχι". 

                       Εδώ δεν ήρθαμε για να ντοπαριστούμε, συντρόφισσες και σύντροφοι. Ήρθαμε για να προβληματιστούμε, γιατί μόνο εάν αναγνωρίσουμε τα λάθη θα μπορέσουμε, στο μέτρο πάντα του δυνατού, να επουλώσουμε τραύματα που δημιουργήθηκαν.

                        Πρέπει γι’ αυτό, αγαπητοί συναγωνιστές κι σύντροφοι, να είμαστε σαφείς. Η σημερινή συμφωνία μας, αυτή που επικυρώνουμε σήμερα, αφορά εκλογική συνεργασία μεταξύ κομμάτων και Κινήσεων που διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία τους, με στόχο τις ευρωεκλογές. Αυτό αποφασίζουμε.

                        Όλα τα άλλα, ειδικά αυτή τη στιγμή, συσκοτίζουν και δυσκολεύουν τις προσπάθειές μας. 

                        Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να προσχωρήσει κάπου. Ή δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση από κάποιο από τα σχήματα που συμμετέχουν, να αρνηθεί την ιστορία του, το παρελθόν του, ή τις θέσεις του.

                        Η συμφωνία μας θα είναι προγραμματική. Δεν θα αφορά το παρελθόν, θα αφορά το μέλλον, και πάνω στο μέλλον καλούμαστε όλοι να καταθέσουμε προτάσεις, ιδέες, προβληματισμούς. Εκεί, για το πώς θα προχωρήσει η μετά- Μνημόνιο Ελλάδα, θα διασταυρωθούν οι προτάσεις μας, οι θέσεις μας μέσα από γόνιμο διάλογο.

                        Με ποιο δηλαδή σχέδιο; Με ποιες προτάσεις; Με ποιες συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η μετά- Μνημόνιο Ελλάδα; 

                        Πρέπει να παραδεχτούμε, αγαπητοί φίλοι, ότι πολλοί από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δεν συμπορεύονται σήμερα μαζί μας.

                        Εμείς είμαστε η πιο συγκροτημένη, η πιο σοβαρή προσπάθεια για συσπείρωση του χώρου του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

                        Αλλά υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες, προς τους οποίους πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί, τόσο πριν τις ευρωεκλογές, όσο και μετά τις ευρωεκλογές. Μεταξύ αυτών θα ήθελα να αναφέρω τους συντρόφους της ΔΗΜΑΡ, που κατά τη γνώμη μου αντικειμενικά συμπίπτουν στους ίδιους στόχους με εμάς.

                        Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί πρώτα απ’ όλα, αγαπητοί φίλοι, προς όλες τις "ψυχές", τις αποχρώσεις, τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποκλεισμούς. Και φυσικά ανοιχτοί προς όλες τις συνιστώσες του Κέντρου και της κεντροαριστεράς.

                        Αγαπητοί μου φίλοι και αγαπητοί συναγωνιστές, η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που ακούσαμε το μεσημέρι, είναι  κατά τη γνώμη μου μια καλή βάση, που μας ενοποιεί όλους εμάς εδώ. Ενοποιεί τον προγραμματικό μας λόγο, ενόψει των ευρωεκλογών.

                        Πιστεύω όμως ότι πρέπει να αναδειχθεί ένα όραμα που να ενοποιεί αυτές τις προτάσεις συνθηματικά και "ιδεολογικά". Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν μπορεί να είναι  άλλο από μια Ευρώπη Ομοσπονδιακή. Μια Ευρώπη πολιτικά ενοποιημένη, με κοινωνική ευαισθησία και οικολογική εγρήγορση.

                        Όσο και εάν το όραμα αυτό φαίνεται σήμερα μακρινό και όσο και αν φαίνεται δύσκολο, ίσως είναι  το μόνο όραμα που μπορεί να κινητοποιήσει πολίτες, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά σχήματα στις ευρύτερες κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη.

                        Γιατί, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, οι δυνάμεις της ανεξέλεγκτης αγοράς, δεν χρειάζονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Η ελεύθερη κίνηση της οικονομίας, των κεφαλαίων και των προϊόντων, τους αρκεί. Οι θεσμοί που μπορεί να ρυθμίζουν αυτές τις διαδικασίες, μπορούν να τους είναι και εμπόδιο.

                        Αντιθέτως η πολιτική ενοποίηση με ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι  απαραίτητη για να μπορούν να παρεμβαίνουν τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, η αυτοδιοίκηση, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για να προωθούν πολιτικές αλληλεγγύης, τόσο ως προς τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όσο και στις πιο αδύναμες χώρες.

                        Τελειώνω με μια προσωπική αναφορά. Επειδή υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα και πολλοί σύντροφοι καλοπροαίρετα με ρωτούν ή και κάποιοι με παροτρύνουν. Θεωρώ ότι η Συνδιάσκεψη θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει τον κορμό του ψηφοδελτίου. Ή έστω τον κορμό των προτεινομένων ή διατεθειμένων να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο.

                        Όσο με αφορά, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα της Συνδιάσκεψης, ότι είμαι διατεθειμένος να μπω στη μάχη αυτή και να μπω κυρίως στη βάσανο της επιλογής υποψηφίων για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποψήφιοι, είμαστε όλοι διατεθειμένοι, προτεινόμενοι να είμαστε υποψήφιοι. Είμαστε υποψήφιοι για υποψήφιοι, και επομένως πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή διαδικασία.

                        Πρέπει όμως από σήμερα το βράδυ, τονίζω από σήμερα το βράδυ, να αρχίσει μια διαδικασία με τρία χαρακτηριστικά. 

                       Πρώτον, θεσμική διαδικασία. Από κοινά αποδεκτά πρόσωπα που θα συμφωνηθούν από όλους, που θα κάνουν την ουσιαστική δουλειά της κατάρτισης ενός σοβαρού, ισχυρού, ανανεωμένου και αντιπροσωπευτικού ψηφοδελτίου.

                        Δεύτερον. Μια διαδικασία διαφανής. Ποιοι κανόνες ακολουθούνται, ποιες διαδικασίες, ποια κριτήρια. Όλα αυτά να είναι κοινά για όλους. Δεν μπορεί όλα να εξαντλούνται σε συνεννοήσεις μεταξύ ομάδων και κινήσεων.

                        Και τρίτον κυρίως και το σημαντικότερο. Έγκαιρη διαδικασία. Αν μιλάμε για νέους και καινούργιους υποψηφίους, δεν μπορούμε να εμφανίσουμε ψηφοδέλτιο τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Η συμμετοχή τους τότε, ειδικά αυτών των νέων και των καινούργιων, θα είναι απλώς διακοσμητική.

                        Συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη με προσεκτικές κινήσεις, τηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες, με ανοιχτή καρδιά, προσπαθώντας να αμβλύνουμε τραύματα και προβλήματα. Οι δυνάμεις μας πρέπει να επιβιώσουν από τη μεγάλη πόλωση που θα δημιουργήσουν οι πόλοι της καρικατούρας διπολισμού μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

                        Εάν επιβιώσουν, θα μπορέσουμε όλοι την επόμενη μέρα να καταθέσουμε τότε τις ιδέες, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας. Δεν θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά σχήματα είναι σαν τον "φοίνικα που αναγεννάται από τη στάχτη του". Αυτά είναι δύσκολα πράγματα.

                        Επομένως πρέπει να συνυπάρξουμε όλοι, με τους προβληματισμούς μας, με τις ενστάσεις μας, με τις επιφυλάξεις μας. Είμαστε παρόντες και πρέπει να είμαστε παρόντες. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

>>

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» Τρικάλων

2014-02-07 15:37

Θόδωρος Τσίκας: Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» Τρικάλων
58000_236145026530830_1915685665_n
-Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από την απόφασή του να στηρίξει την Κυβέρνηση;

Κυρία Ζαφειροπούλου, το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση το 2009 – 2011, παρά την ευρεία αυτοδύναμη πλειοψηφία του, επιζητούσε επιμόνως συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες της χώρας. Δυστυχώς, τότε, όλα τα άλλα κόμματα το «έπαιζαν» γενναία, τζάμπα μάγκες, χωρίς να ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας.

Δεν θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, να δείξει την ίδια ανευθυνότητα, ειδικά όταν δεν υπήρχε αυτοδύναμη πλειοψηφία κανενός κόμματος και κινδύνευε η χώρα να μείνει ακυβέρνητη, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για την κοινωνία, οι μέχρι τότε θυσίες του ελληνικού λαού θα πήγαιναν χαμένες, και οι συνθήκες θα ήταν ζοφερές. Δεν μπορεί να απασχολεί τις πολιτικές δυνάμεις μόνο ένα πρόσκαιρο κόστος, αλλά πρώτα και κύρια το κόστος για την χώρα και τους απλούς πολίτες.

Η στάση του, ως προς την σημερινή κυβέρνηση, δεν σημαίνει βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ή δεν πρέπει να έχει τις δικές του προτάσεις και να αναλαμβάνει τις δικές του πολιτικές πρωτοβουλίες. Αντιθέτως! Έχει ήδη δείξει δείγματα επ΄ αυτού, και θα το συνεχίσει. Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει διακριτή και σαφή πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Πρέπει η προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.


-Με τη ΝΔ τον ιστορικό αντίπαλο συνεργαστήκατε. Υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σας υπενθυμίζω, ότι το ΠΑΣΟΚ, τόσο μετά τις εκλογές του Μαΐου όσο και αυτές του Ιουνίου 2012, είχε προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου (εκτός Χρυσής Αυγής, δηλαδή), και είχε τονίσει ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκαία, καθώς ήταν δεύτερη δύναμη, και έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε, και προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες, δηλώσαμε ότι ήμασταν διατεθειμένοι να στηρίξουμε – ακόμα και χωρίς συμμετοχή- κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ… 

Επομένως, ανάλογα με τις περιστάσεις, τα διακυβεύματα των εκάστοτε εκλογικών αναμετρήσεων και κυρίως με βάση την ετυμηγορία του λαού, παίρνονται οι αποφάσεις. Το ζητούμενο, πάντα, πρέπει να είναι η σταθερότητα της χώρας, με άγκυρα μέσα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ευρώ, χωρίς ταλαντεύσεις, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών.


-Τελικά ποιάς μορφής θα είναι η τυχόν συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ομάδα των “58” και θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο κίνημα αυτό;

Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθεί η σύνθλιψη των «ενδιάμεσων» δυνάμεων από μια τεχνητή πόλωση της καρικατούρας διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, έχει πρώτο απευθύνει τέτοια έκκληση, από το καλοκαίρι του 2012, και την έχει επιβεβαιώσει σε πολλές ευκαιρίες.


Έχουμε μια ευκαιρία στις ερχόμενες ευρωεκλογές, να διαμορφώσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, με βάση την προγραμματική πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε αυτό καλούμε να συμμετάσχουν όλες τις δυνάμεις, κόμματα –όπως η ΔΗΜΑΡ, πολιτικές κινήσεις, ομάδες πολιτών και ανένταχτες προσωπικότητες. Εκτός από τους «58», έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς, καθώς και στελέχη από τον χώρο της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του φιλελεύθερου δημοκρατικού Κέντρου. Είμαστε ανοιχτοί, μέχρι την τελευταία στιγμή, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η συνεργασία αυτή θα αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον να αρνηθεί την ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του. Η συμφωνία μας θα είναι προγραμματική και θα αφορά συμπτώσεις για το μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωση του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Θα διαφυλάξει την αυτονομία του, θα συμμετάσχει και θα εκπροσωπηθεί με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο στις σχετικές διαδικασίες.

Αν μπορούσα να συμπυκνώσω σε ένα σύνθημα τη στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την ενδιαφέρουσα διεργασία, θα έλεγα: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση!


-Κύριε Τσίκα, γιατί πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει όπως τουλάχιστον φαίνεται δημοσκοπικά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όταν είσαι αναγκασμένος να περικόψεις εισοδήματα ή να επιβάλεις επιπλέον φορολογία, δεν μπορεί να είσαι δημοφιλής. Ήταν απαραίτητο, όμως, να παρθούν αυτές οι αποφάσεις, γιατί το απαίτησαν οι δανειστές, οι οποίοι ζήτησαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να γίνει μια τεράστια προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Αυτό σήμαινε «βίαιη» εφαρμογή των μέτρων, αδιακρίτως και οριζόντια, και συνεπώς -σε ορισμένες περιπτώσεις- άδικη.

Χωρίς τα χρήματα των δανειστών, όμως, δεν μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα. Οι μύθοι ότι υπήρχαν αλλού χρήματα, π.χ. Ρωσία, Κίνα κλπ, κατέρρευσαν παταγωδώς στην περίπτωση της Κύπρου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και οι κυβερνήσεις συνεργασίας που ακολούθησαν με τη συμμετοχή του, κατανόησαν αυτή την αδήριτη πραγματικότητα. Αναγκαστήκαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο επώδυνο, από τη μια, και το καταστροφικό, από την άλλη. Το παράδειγμα της Αργεντινής, που και αυτές τις μέρες, είναι ζωντανό και επανέρχεται, το αποδεικνύει. Υπήρξαν, βεβαίως, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για την χώρα, λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις. Δεν το αρνούμαστε. Πρώτοι, το αποδεχτήκαμε δημόσια. Αλλά η βασική επιλογή ήταν αναγκαστική, υπό τις περιστάσεις.

Πρέπει να πούμε, ότι ορισμένοι μας επικρίνουν όχι μόνο για αυτές τις αποφάσεις, αλλά και για ώριμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια. Αυτές είναι απαραίτητες και πρέπει να συνεχιστούν, γιατί το όφελος για ολόκληρη την κοινωνία, θα είναι σημαντικότερο από τα συμφέροντα ορισμένων που θίγονται.

Ο ελληνικός λαός έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που του αναλογούσαν. Είναι η σειρά των δανειστών, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στις διαπραγματεύσεις και να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας. Αυτό θα σημάνει σημαντική ανακούφιση της κοινωνίας. Απελευθέρωση πόρων για κοινωνικές ανάγκες, για -έστω μερική- αποκατάσταση αδικιών και ώθηση στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη. Δεν μπορούν να αναμένουν οι δανειστές άλλες περικοπές εισοδημάτων. Οι πολίτες είναι πλέον στα όρια τους. Και κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει, με παράλληλη τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας, να προχωρήσουμε σε εσωτερική ανακατανομή βαρών προς όφελος των πιο αδυνάμων, οικονομικά και κοινωνικά.

-Πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο αν το ΠΑΣΟΚ άλλαζε ονομασία, χρώματα, σύμβολα κ.λ.π.;

Δε νομίζω ότι την ελληνική κοινωνία την απασχολεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, δεν θέτει κανείς σήμερα τέτοιο ζήτημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το κύριο μέλημα μας, πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων, που θα αντιμετωπίσει τον συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, θα αποκαταστήσει και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, καθώς σήμερα οι «ενδιάμεσες» δυνάμεις του είναι διάσπαρτες.




- See more at: https://nsnews.gr/arthra-apopseis/thodoros-tsikas-sinentefxi-stin-efimerida-nea-selida-trikalon/#sthash.9lS8SY3j.dpuf

>>

Βασικά σημεία ομιλίας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, 22/12/2013

2013-12-26 03:08



Βασικά σημεία ομιλίας Θόδωρου Τσίκα, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., 22/12/2013

 
1)Κεντροαριστερά

Χαιρετίζω κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου του προοδευτικού Κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθεί η σύνθλιψη των «ενδιάμεσων» δυνάμεων από μια τεχνητή πόλωση της καρικατούρας διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρωτοβουλίες όμως αυτές πρέπει να αποκτήσουν την αναγκαία ΚΟΙΝΩΝΙΚH ΓΕΙΩΣΗ, που δεν υπάρχει σήμερα, και να αντιστοιχηθούν με λαϊκές ανάγκες και προσδοκίες. Ποτέ ένα μεταρρυθμιστικό αίτημα δεν μπόρεσε να προχωρήσει, χωρίς αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις.

Η συγκρότηση ενός κοινού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, με βάση την προγραμματική πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, θα είναι μια σημαντικά θετική εξέλιξη.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωση του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Αλλά και το ίδιο πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, και να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟ τρόπο στις σχετικές διαδικασίες. Δεν μπορεί η διαχείριση, εκ μερους του, της υπόθεσης αυτής, να γίνει από κλειστό κύκλο και με αδιαφάνεια.

Συμφωνώ με την πρόταση για ην συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού στο ΠΑΣΟΚ, που θα έχει την ευθύνη για τις επαφές με τα άλλα σχήματα και κινήσεις της Κεντροαριστεράς. Θεωρώ απαραίτητο σε αυτην την Ομάδα, να δοθεί η δυνατότητα εκπροσώπησης ΟΛΩΝ των «ψυχών», των απόψεων, των αποχρώσεων και των ρευμάτων  του ΠΑΣΟΚ.
 
2) Κυβέρνηση

Δεν θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει άλλη, διαφορετική κυβερνητική λύση απο την σημερινή κυβέρνηση. Και η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα είναι απαραίτητες για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Αλλά μέσα και έξω απο την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΑΦΗ πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Έγιναν βήματα σε αυτή την κατευθυνση τον τελευταίο καιρό. Αλλά πρέπει η προσπάθεια αυτή να ειναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.
 
3) Λειτουργία-δράση ΠΑΣΟΚ

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, πρέπει να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ η λειτουργία του κόμματος.  Είμαστε πιο κάτω από το επίπεδο που επιτρέπουν οι δύσκολες, αντικειμενικές συνθήκες. Είναι αναγκαία η δημοκρατική, θεσμική και συγκροτημένη λειτουργία του, με βάση κανόνες που να ισχύουν για όλους.

Χρειαζόμαστε τακτική λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής, αξιοποίηση όλων των μελών της, ουσιαστική λειτουργία των Τομέων Πολιτικής για την επεξεργασία των προγραμματικών προτάσεων μας και την παρέμβαση μας στην επικαιρότητα. Εχουμε ανάγκη κάθε μέλος μας, ανεξαρτήτως απόψεων, που θέλει και μπορεί να προσφέρει στο Κίνημα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

 

>>

Σαφή όρια κοινοβουλευτικής δεξιάς με την ακροδεξιά και τις φασιστικές αντιλήψεις !

2013-10-07 00:12

Σαφή όρια κοινοβουλευτικής δεξιάς με την ακροδεξιά και τις φασιστικές αντιλήψεις !

TsikasΤου Θόδωρου Τσίκα*

Η ανάδυση του νεο-ναζισμού αποτελεί υπέρτατο κίνδυνο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από ευρύτατη συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως των διαφορών τους. Ούτε η θεωρία των δύο άκρων, με την συμπερίληψη σε αυτά κομμάτων του συνταγματικού τόξου, ούτε οι μικροκομματικές διακηρύξεις ότι οι ασκούμενες πολιτικές οδηγούν απευθείας και μονοσήμαντα στον φασισμό, αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του φαινομένου.

Ο νεο-ναζισμός είναι το «απόλυτο κακό» με παλιές ρίζες και αποτελεί κοινό αντίπαλο. Σε αυτή την προσπάθεια, έχει θέση η κοινοβουλευτική Δεξιά. Τα όρια της προς την ακροδεξιά και τις φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές πρέπει να είναι απόλυτα και σαφή. Είναι η μόνη «κόκκινη γραμμή» που έχει τόση και αυτονόητη σημασία. Ο ολοκληρωτισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός!

Η απομάκρυνση υποστηρικτών του νεο-ναζιστικού μορφώματος προς δημοκρατική κατεύθυνση, δεν γίνεται με υποβάθμιση του φαινομένου, ή με έμμεσες εκκλήσεις συνεργασίας, αλλά με την αποκάλυψη του ρόλου του και την ήττα του, μέσω ασφυκτικής πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής απομόνωσης των πρακτικών και ιδεών του. Τα «αντι-μνημονιακά μέτωπα» των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν μπορεί να δίνουν συγχωροχάρτι στο νεο-φασισμό, ενώ το «κλείσιμο του ματιού» ορισμένων στελεχών της Ν.Δ. προς την ακροδεξιά, αποτελεί βαρύ ολίσθημα. Βλάπτει σοβαρά τον κοινοβουλευτισμό και τη χώρα.

*Πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

 
>>

Αρχικό blog

2013-08-30 14:45

Το νέο blog μας έχει ξεκινήσει. Παραμείνετε συντονισμένοι σε αυτό και θα προσπαθούμε να σας κρατάμε ενήμερους. Μπορείτε να διαβάζετε νέες καταχωρήσεις σε αυτό το blog μέσω του RSS feed.

>>

ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ !

2013-08-24 04:59

Επαναθεμελίωση της Κεντροαριστεράς

 
Του Θόδωρου Τσίκα * 

Ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι, είναι αναγκαίο να οδηγηθούμε στην απαρχή διεργασιών βαθιάς αναμόχλευσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς. Στην εκκίνηση μιας διαδικασίας επανιδρυτικού χαρακτήρα, ανασύστασης και ανασύνταξης των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σε νέα βάση.

Είναι βεβαίως απαραίτητο, οι κινήσεις που θα γίνουν, να αφορούν τις δυνάμεις που σήμερα είναι οργανωμένες στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά, αυτό δεν αρκεί. Θα ήταν χρήσιμο να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες κάθε πολίτης και συλλογικό σχήμα, από το φιλελεύθερο Κέντρο ως την δημοκρατική και οικολογική Αριστερά, που ενδιαφέρεται για τους ίδιους στόχους. Επίσης είναι σημαντικό, ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα έτσι ώστε να συμβάλουν σε μια αφετηρία αναγέννησης της δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει, αφενός μεν, να αξιοποιηθούν θετικές κατακτήσεις που προήλθαν από μεταρρυθμιστική πνοή και σύγχρονες τομές και, αφετέρου, να απορριφθούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, αλαζονικές συμπεριφορές και «καθεστωτικές» πρακτικές. Οι διεργασίες αυτές μπορούν να ωθήσουν σε ένα κίνημα ανανέωσης, ριζικών αλλαγών και νεωτερισμών, σε τολμηρές επιλογές και προγραμματική ευρηματικότητα, καθώς και στη διαμόρφωση συνεκτικού πολιτικού σχεδίου για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Κυρίως, όμως, απαιτείται να οδηγήσουν σε μια προγραμματική, ηθική και αξιακή επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Το ζήτημα δεν είναι να εφεύρουμε -μόνο- μια νέα οργανωτική φόρμα, που απλώς θα αθροίσει έτοιμες δυνάμεις. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι το πείραμα μιας στρατηγικής στροφής. Μια πρωτότυπη προσπάθεια ανασύνθεσης και σύγκλισης, που απαιτεί αλλά και διευκολύνει την ιστορική αυτογνωσία και την αυτο-μεταρρύθμιση των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν. Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει προσφορά χρόνου, πνευματικό μόχθο και θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

 

>>

39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

2013-08-17 03:13

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

 

39 χρόνια Mεταπολίτευσης: Επιτεύχθηκαν πολλά, χρειαζόμαστε όμως μια νέα ελληνική Δημοκρατία

 
του Θόδωρου Τσίκα

Στα «παρά ένα τεσσαράκοντα» χρόνια της Μεταπολίτευσης, επιτεύχθηκαν πολλά. Υπήρξε η καλύτερη, πιο ασφαλής, πιο δημιουργική περίοδος από την ίδρυση του ελληνικού κράτους .

Η δυναμική της, όμως, εξαντλήθηκε προ πολλού. Χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική Δημοκρατία, με μείζονες αλλαγές.

- «Μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Διαρθρωτικές αλλαγές για ένα «κανονικό» κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης.


- Αλλαγή εκλογικού συστήματος. Κατάργηση σταυρού προτίμησης, βασική αιτία πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς. Το γερμανικό εκλογικό σύστημα, ή παραλλαγή του, συνδυάζει αναλογικότητα με σταθερότητα. Εκλογή σημαντικού αριθμού βουλευτών με «λίστα» σε εθνικό επίπεδο και των υπολοίπων, σε μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές περιφέρειες. Εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων.

- Συνταγματική κατοχύρωση: επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, προστασίας ανέργων, ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας , λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

- Έλεγχος των οικονομικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων, από όργανα χωρίς πλειοψηφία βουλευτών.

- Αποφασιστικός ρόλος της Βουλής στην παρακολούθηση εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

- Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

- Αλλαγή και αυστηροποίηση της διαδικασίας ελέγχου ευθύνης υπουργών.

- Αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στην ταχύτητα απονομής της, στις φορολογικές δίκες, στην κρίση επενδυτικών συμβάσεων, στην επιλογή της ηγεσίας της.

------

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

 

>>

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

2013-07-24 02:52

Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαϊκός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Κεντρικό πρόβλημα, η έλλειψη χρημάτων για δημόσιες επενδύσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε, προσφάτως, μια σπουδαία απόφαση υπέρ της θέσπισης του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Εναπόκειται τώρα στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσουν την υλοποίησή του. Ηδη 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε. -περιλαμβανομένης της Ελλάδας- έχουν δεσμευθεί, ώστε να σχηματιστεί «ενισχυμένη συνεργασία», για να αρχίσει η εφαρμογή του στις αρχές του 2014.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ιδιαιτέρως για τη χώρα μας. Η Ελλάδα περνάει μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση, η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας, δεν υπάρχουν επενδύσεις, ενώ έχουν μειωθεί δραστικά οι κοινωνικές παροχές, κάτι που πλήττει τους πιο αδύναμους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Η επιβολή ενός φόρου σε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών προϊόντων, κάθε φορά δηλαδή που αγοράζονται ή πωλούνται ομόλογα, μετοχές και παράγωγα, είναι δυνατόν να αποφέρει ένα σημαντικό ποσό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Εχει υπολογιστεί ότι, αν εφαρμοστεί μια φορολογία, μόλις 0,05% επί της τιμής αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσαν να συλλέγονται κάθε χρόνο 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμα πιο σημαντική θα ήταν η υλοποίηση μιας τέτοιας φορολογίας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Μια ανεπαίσθητη επιβάρυνση για τους διακινητές αυτών των προϊόντων με τα τεράστια κέρδη, αλλά μια σημαντική ενίσχυση για τις κοινωνίες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση!

Η εφαρμογή αυτού του φόρου μπορεί να αποθαρρύνει την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, που αποτέλεσε μία από τις κύριες αιτίες της σημερινής παγκόσμιας κρίσης. Ετσι, και οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση θα πληρώσουν για τα προβλήματα που προκάλεσαν. Θα ενισχύσει, επίσης, την προσπάθεια για μείωση της οικονομικής αστάθειας και για διοχέτευση οικονομικών πόρων από το «φουσκωμένο» χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς μια ουσιαστική λογοδοσία για τις αποτυχίες ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της οικονομικής πολιτικής. Θα υποχρεώσει σε διεθνή συνεργασία, ώστε να αξιοποιηθεί το μέγιστο των διαθέσιμων πόρων για την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Διότι το κεντρικό πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη χρημάτων που διατίθενται για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Φυσικά, αυτός ο φόρος δεν αρκεί από μόνος του. Πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός συντονισμένου και συνεκτικού ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος, που θα περιλαμβάνει τα ευρω-ομόλογα, μια στρατηγική για την απασχόληση, καθώς και τον έλεγχο και τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών.

Σήμερα, είμαστε όλοι πιο ώριμοι να προχωρήσουμε, έστω και με καθυστέρηση, στα αναγκαία βήματα...

 

>>

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

2013-07-21 02:42

21 Ιουλ 2013

Με αφορμή τη βία κατά πολιτικών...

 
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ*

Οφείλουμε να το παραδεχτούμε ανοιχτά: στην κοινωνία μας υπάρχει διάχυτη βία, την οποία αρκετοί επαινούν και περισσότεροι –απλώς- ανέχονται. Όταν δεν βολευόμαστε με ό,τι αποφασίζεται, όταν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις, δεν θεωρείται "ταμπού" η λεκτική επίθεση, ο προπηλακισμός, η φυσική βία. Για πολλούς αυτά είναι υπερβολικά, αλλά όχι απολύτως καταδικαστέα.

Πολλά και γνωστά τα παραδείγματα, στα οποία πρωταγωνιστούν κάποιοι, που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν «υπεράνω υποψίας». Αλλά, όχι μόνο με πολιτικούς. Στα Πανεπιστήμια με καθηγητές, στα "μπλόκα" δρόμων με διαβάτες και οδηγούς....


Σίγουρα, όλες οι μορφές βίας δεν είναι ίδιες. Η φασιστική βία είναι κάτι ξεχωριστό, οργανωμένο, με στόχο την φίμωση και την εξόντωση του αντιπάλου. Αλλά όλες οι εκδοχές τρέφονται από την μισαλλοδοξία, την συνωμοσιολογία, την δημαγωγία, τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα. Υπήρξε, μάλιστα, βία εναντίον και κάποιων που δεν περίμεναν να στραφεί εναντίον τους, επειδή "μασούσαν τα λόγια" τους. Ας κατανοήσουμε όλοι, έστω τώρα, ότι η ανοχή οδηγεί στην αυθαιρεσία...

* O Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

 

>>

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

2013-07-02 02:47

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

 
 
 
Τσίκας Θόδωρος Τσίκας Θόδωρος

Η Ελλάδα, όποτε στην ιστορική πορεία της βρέθηκε μόνη, χωρίς συμμαχίες, υπέστη σοβαρές και μεγάλης κλίμακας ήττες, που οδήγησαν σε οπισθοδρόμηση με μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες. Στην σημερινή εποχή των περιφερειακών ολοκληρώσεων και της παγκοσμιοποίησης, η απομόνωση και η αγνόηση των διεθνών δεδομένων μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Η Ευρωπαϊκή 'Ένωση, παρά τις πολλές αδυναμίες και τα σοβαρά προβλήματα της, αποτελεί σήμερα νησίδα ασφάλειας, ευμάρειας και δημοκρατίας στον πλανήτη. Μέσα σε αυτήν, η χώρα μας μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει στάσιμη. Είναι σαν το ποδήλατο: αν δεν προχωρήσει, θα πέσει.

Τα όρια μιας νομισματικής ενοποίησης χωρίς οικονομική διακυβέρνηση φάνηκαν. Πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση. Μόνο έτσι η Ε.Ε. θα αποκτήσει δύναμη στη διεθνή σκηνή. Με ενιαία εξωτερική πολιτική και άμυνα, κοινή οικονομική πολιτική, φορολογική εναρμόνιση, ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο, δημοκρατικά νομιμοποιημένη Κομισιόν, ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό-εγγύηση κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

 

>>

ΣΑΦΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

2013-06-30 03:03

Σαφείς δεσμεύσεις, χωρίς μονομερείς ενέργειες

 

Του Θόδωρου Τσίκα*

Οι κρίσιμες συνθήκες επιβάλλουν πρωτόγνωρες λύσεις. Επιλογές που θεωρούνταν αδιανόητες, σήμερα μπορεί να είναι αναπόφευκτες. Σημασία έχει να αντιληφθούμε τα νέα κριτήρια και να ανταποκρινόμαστε στις σύνθετες ανάγκες.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ανάγκης οφείλει να αξιοποιήσει τις αλλαγές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Γ.Παπανδρέου, ευρύτερης στήριξης-Λ.Παπαδήμου και τρικομματικής σύνθεσης-Α.Σαμαρά. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης, μέσω μεταρρυθμίσεων που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία και θα ισχυροποιήσουν τη θέση μας στην ζώνη του ευρώ. Με τη σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομίας, να οδηγήσει σε ανακατανομή φορολογικών και οικονομικών βαρών, υπέρ των αδυνάμων.

Στην προγραμματική συμφωνία πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις. Μονομερείς ενέργειες, όπως η διακοπή σήματος της ΕΡΤ, είναι ανεπίτρεπτες. Λογικές μοιρασιάς «λαφύρων» είναι παρωχημένες. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να ματαιώσει τις πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Η κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακυρώσει την πολιτική, προγραμματική και οργανωτική αυτονομία των κομμάτων που συμμετέχουν.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

>>

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

2013-06-21 03:24

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΛΜΟΣ» ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ: «ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ»

 
 


Ερωτ: Οι ραγδαίες εξελίξεις μας έχουν αναστατώσει όλους. 
Το κλείσιμο της Ε Ρ.Τ.. τι σηματοδοτεί;
Θ.Τ.: Το σβήσιμο του σήματος της ΕΡΤ αποτελεί δοκιμασία της λειτουργίας των θεσμών στη χώρα μας. Μία πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν υπογράφεται από τους υπουργούς, που υποδείχθηκαν απο τους δυο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, είναι σαφές ότι δεν συγκεντρώνει τη στήριξη της πλειοψηφίας στη Βουλή, όπου πρέπει να έρθει για ψήφιση μέσα σε 40 μέρες. Είναι μια ενέργεια μονομερής και αυταρχική του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρνησης.
Είναι σίγουρο ότι η ΕΡΤ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση και εξυγίανση. Υπαρχουν πολλά θεματα που πρέπει να λυθούν. Όπως επίσης χρειάζεται και η μεταρρυθμιση του δημόσιου τομέα, για να γίνει αυτός πιο συγχρονος, μικρότερος και πιο ευέλικτος. Αλλά όλα αυτά πρέπει πρέπει να γινουν με αποφάσεις της Βουλής, με ανοιχτή την ΕΡΤ και, κυρίως. με μελέτη και σχέδιο.


Ερωτ: Η απάθειά μας η ατροφική φαντασία μας οδήγησαν εως εδώ; Γκρεμίζουμε για να χτίσουμε απ άρχής;
Θ.Τ.: Εδώ μας οδήγησε η αμεριμνησία των τελευταίων δεκαετιών. Νομίζαμε ότι με τα δανεικά χρηματα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε άνετα και ολοένα καλυτερα. Τα χρήματα που δανειζόμασταν, πολλές φορές τα σπαταλήσαμε σε καταναλωτικά αγαθά, αντί να τα αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε υποδομές και να αποκτήσουμε σύγχρονο κράτος, που θα μας οδηγούσαν σε υγιή ανάπτυξη. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι, να τα κάνουμε όλα αυτά σε πολύ μικρό διάστημα, ευρισκόμενοι βέβαια σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Ερωτ: Κινούμεθα τα τελευταία χρόνια πάνω σ΄΄ενα οργανωμένο σχέδιο νέας τάξης πραγμάτων;
Θ.Τ.: Αυτά τα θεωρώ φανταστικά σενάρια συνωμοσίας. Η χώρα μας ειναι μέρος μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πραγματικότητας, που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Όσες φορές η Ελλάδα απομονώθηκε απο διεθνείς συμμαχίες, υπέστη σοβαρές ήττες. Πρέπει να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, και ταυτοχρόνως να συμβαλουμε στην αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή να λειτουργει πιο δημοκρατικά, να γίνει πιο αποτελεσματική, με πολιτική που να στηρίζει την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία. Όλοι μπορουμε να παίξουμε τον ρόλο μας στις εξελίξεις.
Ερωτ: Οι πολιτικές πεποιθήσεις σε ποιά ιδανικά βασίζονται σήμερα κατά την γνώμη σας;
Θ.Τ.: Αυτό εξαρτάται από το για ποιά πολιτική πεποίθηση μιλάμε, καθε φορά. Άλλα είναι τα ιδανικά της συντηρητικής πολιτικής, και διαφορετικά αυτά της προοδευτικής πολιτικής. Όσο και να εχουν αλλάξει οι συνθήκες, οι αφετηρίες και η ιδεολογική βάση καθε μιας διαφέρουν. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αποτελεσματικότητα, η αλληλεγγύη, η ισότητα, γινονται διαφορετικά αντιληπτές απο την καθε πολιτική τοποθέτηση, και βεβαίως, η κάθε μια απο αυτές τις έννοιες έχουν διαφορετική βαρύτητα και προτεραιότητα για την κάθε πολιτική τοποθέτηση.

Ερωτ: Είναι τα υλικά αγαθά η αιτία όλων των κακών;
Θ.Τ.: Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ζησει ο άνθρωπος χωρίς υλικά αγαθά. Το ερώτημα, για μένα, είναι άλλο: τα υλικά αγαθά τα βλεπουμε ως μέσο ή ως σκοπό; Βεβαίως, ειναι πολύ χρησιμο μέσο για να πετυχουμε διάφορα πράγματα, αλλά είναι μεγάλο λάθος να ειναι η κύρια, αν όχι μοναδική επιδίωξη μας. Η ισορροπία αυτή είναι αναγκαία και πολύ χρήσιμη.
Ερωτ: Οι άνθρωποι που ασκούν βία είναι αφοσοιωμένοι ψυχή και σώματι στα υλικά αγαθά;
Θ.Τ.: Αν έχουν ως μοναδικό σκοπό να αποκτήσουν πάση θυσία υλικά αγαθά, ειναι πολύ εύκολο να καταφύγουν στη βία. Αλλά βία δεν ασκείται μόνο για υλικά αγαθά. Ασκείται και για την απόκτηση εξουσίας, για τον έρωτα, για πολλά πράγματα...! Ετσι δεν είναι...;

Ερωτ: Εχουμε χάσει την ατομική μας υπερηφάνεια;
Θ.Τ.: Αυτό αφορά κάθε ανθρωπο ξεχωριστά, όχι όλους μαζί. Η ατομική αξιοπρέπεια είναι κάτι που κερδίζεται από τον καθένα μας, με την καθημερινή προσπάθεια και την πρακτική που ακολουθεί. Και, πρώτα από όλα, αυτό φαινεται στις δύσκολες συνθήκες. Στις καλές μέρες, όλα είναι εύκολα ...
Αλλά ατομική υπερηφάνια και αξιοπρ’επεια πρέπει να συμβαδίζουν με την συλλογικότητα. Είμαστε κοινωνικά όντα, και πρέπει να δρούμε συλλογικά, να σεβόμαστε τους κανόνες και τους θεσμούς, αλλά και την υπερηφάνια και την αξιοπρέπεια του άλλου. Οι ατομικιστικές συμπεριφορές δεν βοηθούν. Θέλουμε σεβασμό της ατομικότητας με σεβασμό της συλλογικότητας.
Ερωτ: Οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί που διέπουν την ζωή μας σε ποιό σημείο ευρίσκονται;
Θ.Τ.: Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας οι θεσμοί, συχνά, υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σωστά. Η βελτίωση τους, ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή τους είναι κρίσιμα ζητήματα. Αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοούμε, γιατι οι θεσμοί είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάμων. Οι ισχυροί δεν εχουν τόση ανάγκη τους θεσμούς, έχουν τη δύναμη και τον πλούτο τους! Γι΄ αυτό οργίζομαι όταν ακούω ότι κάποιοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους ή αρνούνται να πληρώνουν τα διόδια ή κατασκευάζουν αυθαίρετα σπίτια ή κλείνουν τις παραλίες ή εμποδίζουν τη λειτουργία των σχολείων και των συγκοινωνιών κ.λ.π Αυτά είναι αντι-κοινωνικές συμπεριφορές και στρέφονται εναντίον της πλειοψηφίας, όποιο «αγωνιστικό» πέπλο και αν φορούν. Διαμαρτυρία ναι, διεκδικηση ναι, κριτική ναι, αλλά πάντα με σεβασμό των θεσμών και των κανόνων. Μέχρι να τους αλλαξουμε, πρέπει να κινουμαστε στο πλαίσιο τους. Και τους αλλάζουμε δημοκρατικά, όχι με ...τσαμπουκά !

Ερωτ: Ο καπιταλισμός μας εξανάγκασε να χάσουμε την σωστή μας κρίση;
Θ.Τ.: Αν με την έννοια «καπιταλισμός» εννούμε οτι υπεράνω όλων είναι το κέρδος, τότε ναι, υπάρχει θέμα προτεραιοτήτων. Αν εννοούμε, «ο καθένας για την πάρτη του», το ίδιο! Η αγορά πρέπει να υπάρχει, υπήρχε και πριν τον καπιταλισμό, και πρέπει να είναι ανοιχτή. Αλλά μόνη της η αγορά δεν αρκεί. Απαιτούνται ρυθμίσεις, κανόνες και περιορισμοί. Η αγορά παράγει πλούτο, αλλά και ανισότητες. Εμείς θέλουμε παραγωγή πλούτου, αλλά με τις ρυθμίσεις πρέπει να αντιμετωπιζουμε τις ανισότητες. Η αγορά πρέπει να δουλευει για την κοινωνία, να μην δουλευει η κοινωνία για την αγορά...
Ερωτ: Η περιουσία χάνεται-σκοτώνεται , θα έχουμε την ελευθερία μας χωρίς αυτήν;
Θ.Τ.: Γι΄αυτό πρέπει να υπάρχει ένα διχτυ κοινωνικής προστασίας που να κρατάει όσους, για διάφορους λόγους, βρεθούν χωρίς επαρκή οικονομική κάλυψη. Αυτό είναι καθήκον μιας σύγχρονης Πολιτείας. Όλοι οι πολίτες πρέπει να εχουν ελευθερίες, δικαιώματα, δυνατότητες, ανεξάρτητα απο την περιουσιακή κατάσταση τους. Το κράτος δικαίου είναι η βάση της αναπτυγμένης δημοκρατίας.
Ερωτ: Χωρίς την δύναμη μπορούμε νάχουμε πρωτοβουλία;
Θ.Τ.: Η πρωτοβουλία μας δίνει την δύναμη και όχι το αντίστροφο. Αν καθόμαστε παθητικοί, χωρίς πρωτοβουλίες, δράση και ενεργοποίηση, πώς θα αποκτήσουμε δύναμη; Ετσι εξελίσσονται οι κοινωνίες, δεν έχει υπάρξει άλλος τρόπος στην Ιστορία.
Ερωτ: Κλονίζεται συθέμελα η ασφάλεια των πολιτών , τι συνεπάγεται σάυτήν την νέα κατάσταση;
Θ.Τ.: Η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα του πολίτη. Χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει δημιουργικότητα, ανάπτυξη, προκοπή... Να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να δημιουργήσουμε κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για όλους. Αλλά και από την άλλη, δεν πρέπει να δεχόμαστε τη δημιουργία τεχνητού κλίματος ανασφάλειας. Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για τον άνθρωπο και τις κοινωνίες. Ασφάλεια και δικαιώματα πρέπει να συμβαδίζουν...
Ερωτ: Οσοι δεν είναι κεφαλαιούχοι τι πιθανότητες έχουν να πετύχουν στην ζωή μας;
Θ.Τ.: Στις συνθήκες που ζούμε, σίγουρα μικρότερες, ας μην αυταπατώμαστε... Αλλά η υποχρέωση του κράτους είναι να διασφαλίζει υποδομές για όλους, να δίνει ισότητα ευκαιριών. Γι΄ αυτό δημιουργούνται οι θεσμοί εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης, ώστε να δίνονται εφόδια σε όλους. Και μάλιστα, όχι μόνο μια φορά στη ζωή μας. Η δια βίου μάθηση είναι αναγκαία για να μπορουμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες που αλλάζουν. Ως εκ τούτου, πρέπει να έχουμε εξασφαλισμένους τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση του συστήματος.
Ερωτ: Την φθορά και την παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θα την συγκρίνατε με την σημερινή παγκόσμια κατάσταση;
Θ.Τ.: Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Τότε υπήρχε μία συγκεντρωτική εξουσία, που κατέρρεε. Τώρα, αντιθέτως έχουμε πολλαπλά κέντρα δύναμης στον κόσμο, που συγκρούονται, συμμαχούν κατά καιρούς ή κινούνται παράλληλα. Το μεγάλο στοίχημα είναι η παγκόσμια διακυβερνηση. Δηλαδή, ένα πλεγμα διεθνών θεσμών, παγκόσμιων και περιφερειακών (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση) οργανισμών, που να μπορούν να βάλουν κανόνες στον σημερινό άναρχο κόσμο μας. Που να μην αφήνουν ανεξέλεγκτες τις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργούν ερήμην των λαών και των κοινωνιών. Σήμερα, τα εθνικά κράτη είναι εντελώς αδύναμα να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικουμενικά προβλήματα. Ακόμα και οι περιφερειακές ολοκληρώσεις, σαν την Ενωμένη Ευρώπη, δυσκολεύονται να τα αντιμετωπίσουν. Στα μεγάλα διεθνή προβλήματα απαιτούνται διεθνείς απαντήσεις.
Ερωτ: Τρέμουν όσοι έχουν την δύναμη να μην την χάσουν ;
Θ.Τ.: Πάντα όσοι έχουν κάτι, φοβούνται μην το χάσουν... Γι΄ αυτό, μέσω της δημοκρατίας, πρέπει να έχουμε μηχανισμούς εξισορρόπησης της δύναμης, προς όφελος των πολλών.
Ερωτ: Κινδυνέυει η εθνική μας ανεξαρτησία;
Θ.Τ.: Οχι, δεν κινδυνεύει. Αλλά, προσοχή! Η ανεξαρτησία στην σύγχρονη εποχή, δεν μπορεί να σημαίνει απομόνωση απο τους άλλους, περιχαράκωση μέσα στα σύνορα μας. Είμαστε τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, και αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη διεθνώς. Μια μικρή ή μεσαία χώρα, όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την παγκόσμια φουρτούνα. Ως μέρος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αποκτούμε κύρος και διαπραγματευτική δύναμη.
Ερωτ: Η Δημοκρατία ως επινόηση (η καλύτερη ως σήμερα)μας εξασφαλίζει την ελευθερία ;
Θ.Τ.: Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι τυπική, δηλαδή μόνο να πηγαίνουμε καθε τέσσερα χρόνια στις κάλπες. Γνωρίζω πολλές αυταρχικές χώρες που διενεργούν εκλογές. Η Δημοκρατία πρέπει να είναι ουσιαστική, να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες ατόμων και συνόλων, να υπαρχει διαβούλευση πριν ληφθούν οι αποφάσεις, να εξασφαλίζεται η πολύπλευρη ενημέρωση και η διαφάνεια, και να υπάρχει συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Ερωτ: Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμιστές τι επιδιώκουν;
Θ.Τ.: Υπαρχουν πολλών ειδών μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμιστές. Αν διακινδυνεύσω μια απάντηση, θα μπορούσα να πω ότι η στασιμότητα δεν είναι καλή, επομένως για την προσαρμογή μας στις σύγχρονες απαιτήσεις, πρέπει να γίνονται αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές. Καθε φορά όμως, έχει σημασία το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, η κατεύθυνση τους, ακόμα και ο τρόπος εφαρμογής τους.
Ερωτ: Η κατάσταση στην Τουρκία τι προμηνύει κατά την γνώμη σας;
Θ.Τ.: Η Τουρκία είναι μια σύνθετη χώρα και αρκετά διαφορετική απο τη δική μας, επομένως η ανάλυση της χρειάζεται προσοχή. Εδώ και αρκετά χρόνια, εξελίσσεται μια διαμάχη μεταξύ των κεμαλικών που εκπροσωπούν το κοσμικό κράτος, αλλά έχουν αυταρχική αντίληψη για την κοινωνία, και των μετριοπαθών ισλαμιστών, που θέλουν την κοινωνία πιο κοντά στις ισλαμικές παραδόσεις, αλλά συνεβαλαν στον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Βλέπετε, πόσο συνθετα είναι τα πράγματα; Σιγουρα, η σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλώσεων απο την αστυνομία ξεσήκωσε πολλούς προοδευτικούς, φιλελεύθερους και δημοκρατικούς ανθρώπους. Δεν πρέπει όμως να γινουν αντικείμενο εκμετάλλευσης απο μηχανισμούς του Στρατού και της κρατικής γραφειοκρατίας, που εχουν χάσει μέρος της δύναμης τους, και αποσκοπούν στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν για να αποκτήσουν την παλιά παντοδυναμία τους. Για μας το καλύτερο είναι να έχουμε ενα γείτονα, με πολιτική σταθερότητα, με δημοκρατία και ανάπτυξη. Με ένα τέτοιο γείτονα μπορούμε να έχουμε πιο καρποφόρο διάλογο και ειρηνική συνύπαρξη.
Ερωτ: Η διοίκησις , η κατανομή της δύναμης στην πολιτική και οικονομική ζωή στα χέρια των αρχόντων και μεγαλοβιομηχάνων είναι η τυραννία των λαών;
Θ.Τ.: Τα πάντα στις κοινωνίες είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Όταν οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες σε χέρια λίγων, εχουμε μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο δύναμης, ασφυκτικό έλεγχο των κοινωνιών, αυταρχικά καθεστώτα. Η συνεχής προσπάθεια είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, όχι μόνο της πολιτικής δημοκρατίας αλλά και της οικονομικής και της κοινωνικής δημοκρατίας. Οι θεσμοί στις σύγχρονες δημοκρατίες αποσκοπούν στην εξισσορρόπηση και στον έλεγχο των εξουσιών. Είναι ένας διαρκής αγώνας, που απαιτεί συμμαχίες, αλλαγές, κοινωνική εγρήγορση και συναίνεση.

 

>>

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

2013-06-18 04:12

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

Για λόγους ενημέρωσης, παραθέτω τους ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ που ενέκρινε το καλοκαίρι του 2011 το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλου.
Στην απόφαση αντιτάχθηκαν δημοσίως πολλοί που σήμερα διαμαρτύρονται δικαίως, αριστερή αντιπολίτευση, συνδικαλιστικοί κύκλοι κλπ... Ανάμεσα τους, ο τότε τομεάρχης της Ν.Δ. για θέματα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου.
Κατόπιν, ανατέθηκε σε επιτροπή προσωπικοτήτων και εμπειρογνωμόνων από διεθνή ΜΜΕ, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, να ετοιμάσει αμισθί σχέδιο νόμου, το οποίο παραδόθηκε μερικούς μήνες αργότερα επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου.
Ο τότε υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής, εισηγήθηκε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Η Ν.Δ. επισήμως αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ήταν ''ειδικού σκοπού", και πρέπει να ασχολείται μόνο με την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας...

................................................................................

Κεντρικοί στόχοι της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ Α.Ε.:
α) Δημόσια και όχι κυβερνητική – κρατική ραδιοτηλεόραση.
β) Αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη και με διαφάνεια στη λειτουργία.
γ) Τηλεόραση ανταγωνιστική, βασισμένη στους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς.

Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για το μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΡΤ που θα αφορά στη μετατροπή της από κυβερνητική – κρατική σε δημόσια τηλεόραση.

Ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης εστιασμένη σε δύο πόλους:
α) ΝΕΤ – αναβάθμιση και εδραίωση του ρόλου της ως ενημερωτικού, ψυχαγωγικού τηλεοπτικού σταθμού και
β) ΕΤ3 – αναβάθμισή της σε πανελλαδικό περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

ΠΡΙΣΜΑ+: αναβάθμιση της ποιότητας με έμφαση στα άτομα με αναπηρία και εμπλουτισμό του προγράμματός του, μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

ΕRΤ WORLD: αναβάθμιση της ποιότητας του προγράμματος με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, κυρίως για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ένταξη ποιοτικών προγραμμάτων της ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ στη ΝΕΤ και ΕΤ3 με έμφαση σε παιδικά προγράμματα, ποιοτικές ελληνικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου.

Οι συχνότητες της ΕΤ1 και ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ δεν διατίθενται προς πώληση και παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ – Α.Ε..

Δημιουργείται ένα ευρύτερο πλαίσιο συμπράξεων όπως η σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με το ράδιο «φιλία 106,3» για την κοινή κάλυψη των ενδιαφερόντων των ξενόγλωσσων ακροατών και η σύμπραξη με την ένωση ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για την καλύτερη λειτουργία του σταθμού ΠΡΙΣΜΑ+ που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Κατάργηση 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία και διατήρηση 5 απ’ αυτούς για εθνικούς λόγους.

3 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε 1.

19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται διοικητικά σε 9 και διαμορφώνεται ενιαίο περιφερειακό πρόγραμμα, ώστε να συγκροτηθεί ένα πλέγμα ισχυρών Περιφερειακών Σταθμών με ενιαίο πλαίσιο προγράμματος, τοπικά χαρακτηριστικά και αναβάθμιση της ποιότητάς τους.

Αναβάθμιση του ραδιοφωνικού σταθμού «ΝΕΤ 105,8» με έμφαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα του «ΤΡΙΤΟΥ Προγράμματος 90,9» ως σταθμού που μπορεί να καλλιεργεί υψηλή μουσική παιδεία και του ράδιο «ΚΟSMOS 96,3» ως σταθμού που προσφέρει εναλλακτικές μορφές μουσικής επικοινωνίας με τη νεολαία και με τους διαφορετικούς εθνικούς πολιτισμούς. Εμπλουτισμός του αθλητικού ραδιοφώνου «ΕΡΑσπορ 101,8» με εκπομπές που θα αφορούν και άλλα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου.

Ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Πολυμέσων: αναβάθμιση των πολυμέσων σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης με ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων, με στόχο να καταστούν ο 3ος σημαντικός πυλώνας της ΕΡΤ – Α.Ε..

Κατάργηση Ι.Ο.Μ. (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων) και Ε.Ο.Α. (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) και ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων τους στη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ – Α.Ε. με εξοικονόμηση 1,2 εκατ. € περίπου.

Διακοπή έκδοσης του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του στη Γενική Διεύθυνση Πολυμέσων.

Καταγραφή και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ – Α.Ε.: άμεση διάθεση στο Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, προς αξιοποίηση οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης και παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη για μεταφορά δραστηριοτήτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επενδυτικό πρόγραμμα 48 εκατ. Ευρώ, την περίοδο 2011- 2014, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε ψηφιακές επενδύσεις.

Από το 2012 εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ λόγω καλύτερης διαχείρισης.

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ – Α.Ε., ώστε το 2012 να παρουσιάσει κερδοφορία και να αποδώσει φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ενίσχυση εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση αυτού του ποσού.

Αξιολόγηση των εργαζομένων με σκοπό το ανθρώπινο δυναμικό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τη νέα διάρθρωση.

Πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών.

>>

ΕΡΤ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑΙ, ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΟΧΙ !

2013-06-14 03:07

ΕΡΤ: Μεταρρύθμιση ναι, αυταρχισμός όχι! Του Θόδωρου Τσίκα

tsikas_athenspress.gr

Του Θόδωρου Τσίκα* 

Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ, αναδεικνύουν ροπή της Ν.Δ. σε μονομερείς, αυταρχικές ενέργειες, συνδυασμένες με προσπάθειες παλινόρθωσης παλαιο-δεξιού, πελατειακού κράτους. Η αγνόηση των κυβερνητικών εταίρων είναι προκλητική.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά το 2009, πέτυχε σημαντική μείωση προσωπικού και θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την ΕΡΤ. Έδειξε ότι υπάρχει δρόμος για δημιουργικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς άσκοπη επίδειξη πυγμής. 

Η τελική φάση μιας ριζικής ανασυγκρότησης το 2011, με βάση τις προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου, δεν ολοκληρώθηκε λόγω αντιδράσεων από πολλούς που διαμαρτύρονται σήμερα. Μεταξύ τους βρίσκονταν και όσοι, σήμερα στην κυβέρνηση, έκλεισαν το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αν αυτές οι προτάσεις είχαν υλοποιηθεί, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτό το σημείο.

Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης. Η τυφλή άρνηση οδηγεί σε απαξίωση της. Πρέπει να προχωρήσει η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αλλά δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται με αυτό τον τρόπο μείζονες αποφάσεις. Η πολύτιμη κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας πρέπει να εμπεδωθεί.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

>>

Κόμματα εκτός νόμου

2013-05-26 04:56


Tsikas-276x400Θόδωρος Τσίκας, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος – Μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

Η λύση δεν είναι η τυπική απαγόρευση

Ο εγκωμιασμός του ναζισμού, το κήρυγμα ξενοφοβικού και ρατσιστικού μίσους, η ενθάρρυνση βίας κατά μεταναστών ή κοινωνικών ομάδων λόγω θρησκεύματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού, αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Ένα τέτοιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ότι ένα κόμμα είναι αντισυνταγματικό, δεν σημαίνει ότι η λύση είναι η τυπική απαγόρευσή του. Η έννομη τάξη έχει μηχανισμούς, που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα, βασισμένη στην ποινική και διοικητική νομοθεσία και τον Κανονισμό της Βουλής. Το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία είναι χρήσιμο γιατί τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα θέματα αυτά. Πρέπει να απειλούνται κακουργηματικές ποινές, παρεπόμενες ποινές στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, για μια σειρά εγκλημάτων.

Η υποκατάσταση του κράτους, η διείσδυση σε θύλακες της Αστυνομίας, η αναζήτηση προσχημάτων για βίαιες συμπεριφορές, δεν είναι ανεκτή επιλογή. Η έννομη τάξη δεν ανέχεται ενθάρρυνση, οργάνωση ή κάλυψη εγκληματικών πράξεων, στις οποίες βουλευτές και στελέχη κομμάτων είναι ηθικοί ή φυσικοί αυτουργοί.


 
>>

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

2013-05-25 04:15

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, Σάββατο 25 Μαϊου 2013
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΙΚΑΣ

- Πρέπει να χτυπήσει αμέσως καμπανάκι συναγερμού για την κατάσταση της Παράταξης. Δεν μπορούν τα κομματικά όργανα να διαχειρίζονται την κατάσταση «ως συνήθως». Η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να μιλήσει ειλικρινά, ανοιχτά, με θάρρος στα μέλη μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

- Έχουμε ανάγκη ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, που να διαπερνά όλες τις πρωτοβουλίες μας. Χωρίς αυτό, η χρήσιμη οργανωτική προσπάθεια κινδυνεύει να γίνει «ρόδα που γυρίζει στον αέρα».

- Έχουμε συμφωνήσει στο Συνέδριο ότι, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, η βασική επιλογή της πολιτικής της προηγούμενης τριετίας ήταν σωστή. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που η Παράταξη μας έσωσε την χώρα από την καταστροφή και την έξοδο από το ευρώ.

- Μέσα στην κυβέρνηση πρέπει να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, στις οποίες να φαίνεται η διακριτή συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν θετικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, κατά την τελευταία περίοδο (αποτροπή περικοπής συντάξεων ελευθερων επαγγελματιών, τροπολογία για ανεργία στο πολυνομοσχέδιο), που όμως καλύφθηκαν επικοινωνιακά από τις ανακριβείς διαρροές για τα οικονομικά του κόμματος.

- Λόγω της πόλωσης των ερχόμενων εκλογών, είναι μεγάλης και κρίσιμης σημασίας η ανασυγκρότηση όλου του χώρου ανάμεσα στην Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο χώρος του σύγχρονου Κέντρου, της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς και της υπεύθυνης Αριστεράς, πρέπει επειγόντως να ανασυνταχθεί. Όχι μόνο με εκκλήσεις αλλά και μέσα από συγκεκριμένο θεματικό διάλογο. Δεν μπορεί να αποσκοπεί σε μια απλή συνεργασία δυνάμεων, αλλά να οδηγεί στην ηθική, προγραμματική και αξιακή επαναθεμελίωση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

- Δεν μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να λείπει απο την πρωτοβουλία για την «Προοδευτική Συμμαχία» στην Λειψία, την στιγμή που πρωταγωνιστούν οι θεμελιακές δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (Γερμανοί, Αυστριακοί, Σουηδοί σοσιαλδημοκράτες). Μπορεί όμως να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ, ώστε το νέο δίκτυο να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς την Σοσιαλιστική Διεθνή. Γιατί η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ένα αναντικατάστατο φόρουμ διαλόγου των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών με τους ομοϊδεάτες τους των άλλων ηπείρων.

- Δεν επιχαίρω για τις αποχωρήσεις ή αδρανοποιήσεις κορυφαίων ή μη στελεχών μας. Πρέπει να έχουμε, στην πράξη, πολιτική ανοιχτού χεριού προς όλους. Το ίδιο είναι αναγκαίο να γίνει και στο εσωτερικό του κόμματος. Να γίνουμε μια ανοιχτόκαρδη παράταξη, με αξιοποίηση όλων των στελεχών και όλων των δυνάμεων του κόμματος, παρά τις διαφορετικές απόψεις.

>>

ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ, ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

2013-05-17 09:25

Ριζική ανακατανομή πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού

Η κοινωνία πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της. Ότι μόνο με σκληρή δουλειά και μεθοδική πρoσπάθεια, μπορεί να υπερβεί τις αντιξοοότητες. Να κατανοήσει ότι κανείς δεν μας υπονομεύει, αλλά και κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα. Το εθνικό σπορ της μετάθεσης ευθυνών, οδηγεί σε αδιέξοδo.Οφείλουμε να αφήσουμε τις "εύκολες" λύσεις, διότι απλούστατα δεν υπάρχουν! Οι διεκδικήσεις δεν σταματούν, αλλά ο εξαναγκασμός των άλλων είναι φενάκη.

Να εγκαταλείψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας, που «βλέπουν» παντού εχθρούς. Οι συμμαχίες είναι πολύτιμες. Θα τις διατηρήσουμε με ενίσχυση της αξιοπιστίας μας. Αν κατανοήσουμε πως, τα δικαιώματα πάνε μαζί με την τήρηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων. Με απομόνωση και περιχαράκωση, οι συνθήκες θα επιδεινωθούν δραματικά.

Οι βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Η "ασφάλεια" των συνηθειών, είναι απατηλή. Η στασιμότητα οδηγεί σε οπισθοδρόμηση, καθώς οι άλλοι δίπλα μας τρέχουν γρήγορα εμπρός. Είναι επείγουσα η ριζική ανακατανομή πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις δημιουργικότητας.

>>

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΤΟΠΟΣ;

2013-05-17 04:22
Published On: Πα, Μάι 17th, 2013

Τι είδους Αριστερά έχει ανάγκη ο τόπος;

 

του Θεόδωρου Τσίκα*

Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα. Οι εύκολες κουβέντες, οι ανέξοδες καταγγελίες, ο διαχωρισμός σε «ενδοτικούς» και «αδιάλλακτους», η υπερ-απλουστευμένη ανάγνωση μιας σύνθετης κατάστασης δεν βοηθούν. Αν επικρατήσουν αυτές οι λογικές, αυτοί που θα την «πληρώσουν» θα είναι οι πιο αδύναμοι, κοινωνικά και οικονομικά.

Xρειαζόμαστε υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις και μια Αριστερά που δε θα υποκύπτει στη γοητεία του λαϊκισμού, που θα κατανοεί ότι η διακυβέρνηση δεν είναι «βρώμικη δουλειά» για τους άλλους και ότι στόχος δεν είναι η ακινησία και η υπεράσπιση του παλιού. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως «Αριστερά» στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την σύγχρονη πραγματικότητα.

“Εχουμε ανάγκη μια ευρεία συνεργασία, με άξονα την συμπόρευση σοσιαλδημοκρατίας και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, ανοιχτή σε δυνάμεις και προσωπικότητες του προοδευτικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, βασισμένη σε ένα σχέδιο ανακατανομής πόρων, εξουσιών και ανθρώπινου δυναμικού, που θα απελευθερώνει δυνάμεις και θα δημιουργεί δυνατότητες για μια σύγχρονη, δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία.

* Ο Θεόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

>>

Προϊόντα: 101 - 150 από 163

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα