Σε τι αποσκοπεί η σύγχυση γύρω από την επίθεση Ισραήλ κατά Ιράν/ Στο 3ο ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου-ΡΙΚ

2024-04-20 00:56

Σε τι αποσκοπεί η σύγχυση γύρω από την επίθεση Ισραήλ κατά Ιράν, πώς μπορεί να φέρει εξομάλυνση της κρίσης και γιατί έγινε θέμα συζήτησης η ιρανική πόλη Ισφαχάν

Στο κρατικό ραδιόφωνο (PIK) μίλησε το πρωί ο διεθνολόγος, Θεόδωρος Τσίκας, σε σχέση με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στα αντίποινα τα οποία πέρασε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ακόμα και μέχρι τώρα οι πληροφορίες γύρω από την επίθεση είναι συγκεχυμένες, με τις ΗΠΑ αρχικά να ενημερώνουν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε περιορισμένης έκτασης επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του Ιράν, ενώ και τα ιρανικά ΜΜΕ αρχικά επιβεβαίωναν τη σχετική πληροφορία.

Το Ισραήλ τηρεί μέχρι τώρα σιγή ιχθύος, ενώ και το Ιράν επιβεβαίωσε την επίθεση, τονίζοντας παράλληλα ότι οι στόχοι αναχαιτίστηκαν και δεν έχουν πληγεί εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ακόμα και εάν έχουν κτυπηθεί κάποιοι στόχοι, τότε με τη στάση των Ιρανών φαίνεται ότι δεν είναι ήσσονος σημασίας και άρα να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποφευχθεί μία ευρύτερη σύρραξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσίκας στην πόλη Ισφαχάν στην οποία σύμφωνα με τη συγκεχυμένη πληροφόρηση, έγινε το κτύπημα, ή πέριξ αυτής.

Όπως διευκρίνισε ο κος Τσίκας η ιρανική πόλη Ισφαχάν αποτελεί τη μία από τις τέσσερις πόλεις του Ιράν, όπου στεγάζεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Φαίνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο προς την εκτόνωση της κρίσης διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι ήταν ενήμερες για το ισραηλινό κτύπημα, κάτι που εξάλλου ήταν και απαίτηση του Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου, κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, μετά την επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ.

Φαίνεται ότι ο αμερικανός Πρόεδρος, κατά τις συζητήσεις του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ζήτησε όπως η επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν να είναι περιορισμένης έκτασης καθώς και να είναι ενήμερες οι ΗΠΑ πριν η επίθεση πραγματοποιηθεί. Κάτι που φαίνεται ότι το Ισραήλ τήρησε.

Όπως είπε ο κος Τσίκας, η σύγχυση αυτή πιθανόν να επικρατεί και για λόγους τακτικής, καθώς εάν όντως τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν τότε πιθανόν να μην χρειαστεί το Ιράν να περάσει εκ νέου σε αντίποινα και να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος των κτυπημάτων.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν και προς το Ιράν με στόχο την αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, διατηρούν και οι δύο χώρες το «κύρος» τους στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι αδύναμη και ότι μπορεί να απαντήσει, ενώ παράλληλα καθησυχάζουν και τις εσωτερικές φωνές.

omegalive.com.cy/politikh/analuse-se-ti-aposkopei-e-sugkhuse-guro-apo-ten-epithese-israil-kata-iran-pos-mporei-na-pherei-exomalunse-tes-krises-kai-giati-egine-thema-suziteses-e-iraniki-pole-isphakhan/

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα