Πολιτικά λαβωµένος, αλλά όχι «τελειωµένος» ο Ερντογάν/ Συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ της Κυριακής

2024-04-07 22:30

Πολιτικά λαβωµένος, αλλά όχι «τελειωµένος» ο Ερντογάν

Εφημερίδα Κύπρου ΧΑΡΑΥΓΗ, Κυριακή 7/4/2024

Θ. Τσίκας: Ο Ερντογάν παρά το σοβαρό πλήγµα, παραµένει Πρόεδρος µε πολύ ισχυρές εξουσίες

Παρά τη βαριά ήττα στις δηµοτικές εκλογές και τις συνέπειες που θα έχει, ο Ερντογάν παραµένει Πρόεδρος µε πολύ ισχυρές εξουσίες εκ του Συντάγµατος και µε πλειοψηφία στη Βουλή, επεσήµανε ο Θεόδωρος Τσίκας. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν είναι πολιτικά λαβωµένος, αλλά όχι «τελειωµένος».

Πρέπει να συνεκτιµηθεί, πρόσθεσε, ότι µιλάµε για δηµοτικές εκλογές, στις οποίες η ψήφος διαµαρτυρίας είναι πιο εύκολη από ό,τι στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές.

 

Είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στην εσωτερική και οικονοµική πολιτική, έτσι ώστε να επηρεάσει την προεδρική εκλογή του 2028, είτε είναι ο ίδιος υποψήφιος, είτε άλλος της επιλογής του.

Το κεντροαριστερό κοσµικό κεµαλικό Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP) που βγήκε πρώτο σε αριθµό δήµων, αλλά και ψήφων, έχει να ξεπεράσει τις εσωτερικές έριδές του. Επίσης, πρέπει να επιλύσει ποιος θα το εκπροσωπήσει στις προεδρικές εκλογές.

Για να αναδειχθεί ο Εκρέµ Ιµάµογλου σε προεδρικό υποψήφιο, πρέπει να προσπεράσει δύο εµπόδια. Τη δικαστική περιπέτεια, που δεν έχει τελειώσει, καθώς µε πιθανή καταδίκη µπορεί να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώµατά του. Και τον σηµερινό ηγέτη του κόµµατός του, Οζγκιούρ Οζέλ. Ενισχυµένος από την πρόσφατη νίκη, ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης µπορεί να θελήσει να αντιπαρατεθεί ο ίδιος στις προεδρικές εκλογές, αντί του δηµάρχου Κωνσταντινούπολης.

 

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της ήττας, τους απέδωσε κυρίως στην ακρίβεια, στην πτώση της τουρκικής λίρας, στον υψηλό πληθωρισµό, στην αθέτηση των υποσχέσεων του Ερντογάν περί µη ανόδου των τραπεζικών επιτοκίων.

Η φθορά της άσκησης εξουσίας επί 22 χρόνια από τον Ερντογάν και το συντηρητικό ισλαµικό Κόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήταν επίσης σηµαντικός παράγοντας. Μια ολόκληρη γενιά δεν έχει γνωρίσει άλλον ηγέτη. Το γεγονός οδήγησε πολλούς νέους να ζητήσουν αλλαγή και ανανέωση. Και είναι γνωστό ότι οι νεαρές ηλικίες αποτελούν υψηλό ποσοστό στο σύνολο του τουρκικού πληθυσµού.

Ρόλο έπαιξε και η παρουσία του µικρού ισλαµιστικού Νέου Κόµµατος Ευηµερίας, υπό τον γιο του ιστορικού ηγέτη του πολιτικού Ισλάµ στην Τουρκία, Ερµπακάν. Το κόµµα προσελκύει υπερσυντηρητικούς ισλαµιστές που, ενώ είχαν υποστηρίξει Ερντογάν, σήµερα φέρονται δυσαρεστηµένοι.

 

Στο ερώτηµα τι θα σηµαίνει αυτή η ήττα όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους αλλά και το Κυπριακό, ο κ. Τσίκας σηµείωσε ότι για εκείνο το σηµαντικό τµήµα των Τουρκοκυπρίων που διαµαρτύρεται για την εντεινόµενη εξάρτηση από την Τουρκία, τις παρεµβάσεις της στην τουρκοκυπριακή πολιτική ζωή και για τις εντεινόµενες προσπάθειες περαιτέρω «ισλαµοποίησης», θα φανεί ένα παράθυρο ελπίδας.

Επειδή η συγκεκριµένη κατηγορία είναι αυτή που κατά βάση υποστηρίζει την προοπτική µιας επανενωµένης οµοσπονδιακής Κύπρου, θα µπορούσε να πει κανείς ότι αυτές οι φωνές θα ενισχυθούν.

Όσον αφορά όµως την ίδια την Τουρκία, αυτά τα αποτελέσµατα δεν θα έχουν σοβαρή επίδραση στην εξωτερική πολιτική της, εποµένως ούτε και στο Κυπριακό. Άλλοι είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο.

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα